Medicii care-l ingrijesc pe primul ministru al Israelului, Ariel Sharon, au anuntat ca o noua tomografie arata ca starea sanatatii acestuia s-a ameliorat in urma noii interventii chirurgicale suferite vineri, dar continua sa fie critica.

Directorul Spitalului Hadassah din Ierusalim, Profesorul Shlomo Mor-Yosef, a spus ca au fost inlaturate cheaguri de sange si a fost oprita o noua hemoragie cerebrala.

Interventia chirurgicala suferita astazi a durat timp de patru ore. Ea a fost efectuata in urma unei prime tomografii a creierului care a aratat o agravare a starii de sanatate a domnului Sharon.

Acesta a suferit miercuri un accident cerebro-vascular si - dupa o prima interventie chirurgicala care a durat sapte ore si a avut scopul de a-i opri hemoragia cerebrala - a fost tinut la reanimare, sub influenta sedativelor si cu respiratia asistata de un aparat.

In urma tomografiei de vineri dimineata s-a constatat largirea unui ventricul, iar chirurgii au decis sa faca o noua operatie pentru a drena excesul de sange in scopul de a micsora presiunea intra-craniana.

Coma indusa

Directorul spitalului Hadassah - unde este internat domnul Sharon - a declarat vineri dimineata ca s-a constatat "o crestere a presiunii intra-craniene si o modificare a tensiunii arteriale". "Am decis sa-l ducem pe permier in sala de operatie pentru a rezolva aceste doua probleme - sa drenam sangele si sa micsoram presiunea intra-craniana". Presiunea intra-craniana crescuta este periculoasa: poate conduce la restrictionarea irigarii cu sange a a creierului.

Corespondentul BBC la Ierusalim transmite ca interventia chirurgicala de vineri este neasteptata. Anterior, medicii declarasera ca nu se asteapta la nici o schimbare a starii sanatatii premierului Sharon inaintea sfarsitului de saptamana si ca-l vor mentine intr-o stare de coma indusa cel putin pana duminica.

Ariel Sharon are 77 de ani si - in timpul spitalizarii sale - functia de prim ministru este exercitata de adjunctul sau, Ehud Olmert. Conform constitutiei, domnul Olmert poate indeplini toate prerogativele de prim ministru pe o perioada de 100 de zile.

Anterior, ministrul de externe al Israelului, Mark Regev, anuntase ca guvernul va continua sa implementeze politica domnului Sharon. El a spus ca este un moment dificil pentru tara sa si ca guvernul are nevoie de cateva zile pentru a se adapta noii situatii care face ca un politician care a dominat procesul politic sa nu mai poata participa la acesta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.