Lovitura de gratie! Dupa tot scandalul ridicat, dupa ce s-a plans de atitudinea dictatoriala a Moscovei, care foloseste arma energetica pentru a readuce Ucraina pe orbita de influenta a Rusiei, Kievul a informat ieri ca nu va importa gaze din tara vecina si candva prietena. Un anunt in acest sens a fost facut de compania nationala Naftogaz Ukraini.

"Pentru moment nu avem nevoie de gazul rusesc pentru echilibrarea balantei noastre energetice. Daca va aparea vreodata aceasta necesitate, vom angaja negocieri cu RosUkrEnergo", a declarat presei vicepresedintele Naftogaz, Andrei Lopusanski. Bine, bine, cum isi vor asigura, in acest caz, ucrainenii consumul intern de 76,5 miliarde metri cubi de gaze, din care 56,5 miliarde sunt de afara? Din importurile din regiunea central-asiatica, a explicat acelasi Lopusanski. Toata cantitatea? Tacere. De ce? Motive sunt multe. Poate fi dorinta liderilor de la Kiev de a tine in sah Moscova, zgandarindu-i orgoliul cu astfel de initiative "indraznete".

Un joc gandit ca spectacol pentru a atrage simpatia Occidentului, dar si pentru a convinge electoratul ucrainean ca autoritatile statului sunt stapane pe situatie, ca stiu ce fac si ca nu se vor lasa niciodata santajate de "fratele slav mai mare". Pe de alta parte, manevra are, in egala masura, darul de a dejuca toate tentativele opozitiei ucrainene de a folosi aceasta "carte" in batalia electorala. Nu mai departe decat ieri, fostul premier Iulia Timosenko lansa un vehement atac critic la adresa presedintelui Viktor Iuscenko, acuzat de tradare a intereselor nationale si amenintare cu o procedura legislativa de destituire. Pentru ca a aprobat semnarea acordului dintre Naftogaz si Gazprom, care a pus capat conflictului gazelor dintre Rusia si Ucraina.

In alta ordine de idei, anuntul de ieri poate fi si o incercare a societatii de stat Naftogaz - principalul negociator in acest razboi - de a se distanta de RosUkrEnergo, grup chemat sa joace rol-cheie in livrarile de "aur albastru" catre Ucraina si in calcularea preturilor de import. O companie care, prin caracterul ei ermetic, trezeste neliniste in occident, aruncand o unda de indoiala asupra corectitudinii viitoarelor afaceri. Concluzia: circul continua, fiti pe faza si luati aminte la regulile jocului. Nu intamplator analistii occidentali sustin ca batalia pentru resursele si traseele energetice va fi razboiul secolului 21.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.