"Virusul ucigas" loveste cu tot mai multa forta. Turcia a anuntat primele doua cazuri de decese la om provocate de gripa aviara. Victimele agresivului H5N1 sunt doi frati dintr-o localitate situata in apropierea granitei cu Iran. Adolescentul in varsta de 14 ani a murit pe 1 ianuarie, iar sora lui a incetat din viata ieri. Acestea sunt primele cazuri de gripa aviara transmisa la om in afara tarilor din Extremul Orient.

Dupa mai bine de doi ani, in care a facut peste 70 de victime, gripa aviara "cucereste" noi teritorii. Oficial, Turcia este de ieri un punct "fierbinte" la acest capitol. Autoritatile din aceasta tara au anuntat ca doua persoane au murit din cauza infectiei cu "virusul ucigas" H5N1. Alte sapte persoane internate in acelasi spital prezinta simptome asemanatoare, una dintre ele fiind oficial "suspecta" de gripa aviara.

Cei doi pacienti care au murit in spitalul din orasul Van (estul Turciei) sunt frati si domiciliau in localitatea Dogubeyazit, aproape de granita cu Iranul. Muhammet Ali Kocyigit, un baiat in varsta de 14 ani, a fost internat in urma cu o saptamana in spital, impreuna cu trei frati si surori. El avea simptome specifice gripei, cu temperatura ridicata si tuse puternica, medicii afirmand initial ca e vorba despre o pneumonie acuta. In ciuda eforturilor disperate ale medicilor, baiatul a murit duminica, pe 1 ianuarie.

Ieri, Fatma, sora lui, spitalizata in aceeasi zi cu el, a incetat si ea din viata. "Fetita a murit la ora 6.30 si este a doua persoana care a decedat pana acum din cauza gripei aviare", a precizat doctorul Ahmet Faik Oner, pediatru la spitalul orasului Van, citat de agentia de presa Anatolia.

Ministrul turc al sanatatii, Recep Akdag, a confirmat ca "testele efectuate pentru cei doi pacienti au fost pozitive si mai exista si un caz de suspiciune". Conform oficialului, bolnavii "locuiau in acelasi focar de gripa aviara, ei sacrificand pasari si consumand carnea acestora". Autoritatile au impus carantina in regiune, dupa descoperirea virusului gripei aviare la pasari din zona si au informat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) despre aceste cazuri.

In Turcia au fost depistate pana in prezent doua focare de gripa aviara. Ultimul fusese descoperit la inceputul saptamanii trecute, in localitatea Aralik, situata la mai putin de 100 de kilometri nord-est de Dogubeyazit.

Medicii veterinari au avertizat ca Turcia va fi amenintata pe termen lung de o epidemie de gripa aviara, intrucat se afla pe traseul pasarilor migratoare care pot fi purtatoare ale virusului. Tara este traversata de trei mari rute folosite de circa 500.000 de pasari migratoare. Ele utilizeaza aceste rute pentru a ajunge in Africa sau in Orientul Mijlociu.

"S-au imbolnavit pentru ca au venit in contact cu secretiile pasarilor bolnave"

Prof. Adrian Streinu Cercel , directorul Institutului "Matei Bals" din Bucuresti, spune ca Romania e pregatita sa faca fata noii amenintari legate de "apropierea" de Europa a cazurilor de decese provocate la om de virusul gripei aviare.

"Speram sa nu avem nici un fel de probleme. A fost trimisa in teritoriu definitia de caz, adica medicii stiu exact care sunt simptomele si cand trebuie pusa suspiciunea de boala. In plus, echipele care sacrifica pasari sunt tot mai bine organizate, s-au perfectionat, au echipamente complete de protectie, inclusiv masti si ochelari. Daca ii protejam cum trebuie pe acestia, nu avem de ce sa ne temem", ne-a spus prof. Streinu Cercel. Specialistii afirma ca acest lucru e important pentru ca boala se transmite la om numai prin contact direct cu pasarea bolnava sau cu obiecte ori suprafete contaminate cu secretiile acestora. "In ceea ce priveste cele doua decese din Turcia, nu e relevant faptul ca au consumat carne de pui. Ei s-au imbolnavit pentru ca au venit in contact cu secretiile pasarilor bolnave. Virusul devine inactiv atunci cand carnea e preparata termic", a mai adaugat medicul.

Sudul Romaniei este in alerta

Autoritatile romane iau masuri suplimentare de prevenire a aparitiei de noi cazuri de gripa aviara. Ieri, Comandamentul National Antiepizootic a decis ca populatia din tot sudul tarii - in special de langa Dunare - sa fie vaccinata antigripal. Concret, Ministerul Sanatatii va declansa campania de vaccinare a locuitorilor din judetele Teleorman, Giurgiu, Olt, Dolj si Mehedinti. Gripa aviara a fost semnalata pentru prima oara la 7 octombrie, la Ceamurlia de Jos, in Delta Dunarii, iar pana astazi au fost confirmate 23 de focare, in judetele Tulcea, Braila, Ialomita, Buzau, Teleorman, Calarasi. Dintre acestea patru au fost distruse si inchise oficial: Ceamurlia de Jos, Maliuc, Caraorman si Periprava, toate in judetul Tulcea, in Delta Dunarii.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.