Noul Guvern conservator polonez a decis rechemarea ambasadorilor care au colaborat cu fosta putere comunista, a anuntat, ieri, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Pawel Dobrowolski. "Noile autoritati poloneze procedeaza la verificarea cadrelor care detin posturi de responsabilitate in stat. La Ministerul de Externe, aceasta procedura ii vizeaza pe sefii misiunilor diplomatice", a explicat el.

Este vorba despre "un proces pe termen lung", dar deja ministrul de Externe, Stefan Meller, a cerut rechemarea in tara a zece ambasadori, a declarat Dobrowolski, refuzand sa dea numele acestora. "Consideram inadmisibil ca posturile de ambasadori sa fie ocupate de persoane care in trecut au avut legaturi cu serviciile speciale sau cu aparatul POUP" - fostul partid comunist polonez, dizolvat dupa caderea fostului regim, in urma cu 16 ani, a declarat purtatorul de cuvant.

Partidul conservator Lege si Dreptate al fratilor Kaczynski a promis, in campaniile electorale pentru alegerile legislative si prezidentiale, pe care le-a castigat, ca va exclude definitiv din structurile statului vestigiile comunismului. Potrivit presei, rechemarea celor zece ambasadori ii vizeaza mai ales pe sefii misiunilor diplomatice din Londra, Berlin, Copenhaga, Praga, Atena si Buenos Aires. Opozitia de stanga, la putere timp de patru ani, pana in noiembrie anul trecut, a criticat sever aceasta "epurare", calificand-o drept "o razbunare personala". Fostul ministru social-democrat al Apararii, Jerzy Szmajdzinski, a mers pana intr-acolo incat a vorbit despre un "act de canibalism" in sanul diplomatiei poloneze. Noua putere isi respecta si o alta promisiune, aceea de a desecretiza dosarele secrete ale Pactului de la Varsovia. Ministrul polonez al Apararii, Radoslaw Sikorski, a anuntat ca mai mult de 90% din aceste dosare vor fi publicate incepand chiar de marti. "Caracterul secret va fi anulat pentru mai mult de 90% dintre aceste documente", a subliniat el.

Ministrul a precizat ca dintr-un total de 1.445 de documente aflate in Polonia, 441 nu erau confidentiale si ca, incepand de marti, va fi anulat caracterul secret si pentru alte 881 de documente. Potrivit istoricilor, analizarea acestor documente va putea aduce clarificari cu privire la culisele interventiei militare din Cehoslovacia, din 1968, si instaurarea legii martiale in Polonia, in 1981.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.