O ancheta realizata la cererea Consiliului Europei arata ca sistemul pe care se bazeaza Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) "este in criza", ca aceasta institutie si-ar fi atins limitele, iar pentru a evolua are nevoie de modificari radicale.

Studiul respectiv arata ca in 2005 CEDO ar fi primit 44.100 de plangeri, avand totodata 82.100 de plangeri in curs de solutionare - numere care, potrivit "Le Monde", demonstreaza ca institutia ar fi victima propriului succes. Perspectiva este cu atat mai ingrijoratoare cu cat specialistii apreciaza ca numarul plangerilor s-ar putea tripla in urmatorii cinci ani, reamintind ca la Curtea respectiva au acces 800 de milioane de europeni.

De asemenea, dupa ce statele din fostul bloc comunist au aderat la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, numarul cazurilor s-a multiplicat. In 2005, peste jumatate din plangerile in curs de solutionare au provenit din doar patru state: Federatia Rusa (17%), Turcia (13%), Romania (12%) si Polonia (11%).

Autorii studiului au avertizat ca "fara o reforma radicala, viitorul Curtii este sumbru", recomandand, printre altele, solutionarea cu prioritate a cazurilor-pilot, urmata de suspendarea tuturor dosarelor similare. Ei au mai sugerat crearea de "birouri-satelit" in tarile de unde provin cele mai multe plangeri care nu sunt de competenta CEDO.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.