Caviarul este o delicatesa scumpa, care are cautare mai ales in Statele Unite, Europa si Japonia.

Sunt icre de sturion care se gaseste mai ales in Marea Caspica si Marea Neagra. Pestii trebuie omorati inainte de a li se extrage icrele motiv pentru care, in ultimii 20 ani, morunii albi- care produc cel mai cautat caviar- au disparut in proportie de 90%.

Luna trecuta, organizatiile de mediu, inclusiv Fondul Mondial pentru Natura, au atras atentia ca morunul alb si alti sturioni sunt in pericol.

Iar acest avertisment a determinat comisia care reglementeaza comertul international cu specii aflate in pericol sa incerce sa interzica, macar pentru moment, comertul cu caviar.

David Morgan, seful departamentului stiintific al comisiei, a precizat ca 169 de tari au fost de acord sa ia aceasta masura. "Asteptam ca tarile membre ale Conventiei pentru comertul international cu specii aflate in pericol sa puna in aplicare aceste masuri."

Comertul ilegal infloreste

Problema este ca interdictia nu va afecta decat comertul legal cu caviar. Comertul ilegal cu icre negre este o activitate infloritoare insa. In ultimii cinci ani, autoritatile europene au confiscat 12.000 de kilograme de caviar comercializat ilegal si se crede ca o cantitate si mai mare ajunge pe piata.

David Morgan atrage atentia ca tarile unde icrele negre au mare cautare trebuie sa fie si mai atente acum la ce intra pe teritoriul lor. "Comerciantii ilegali isi vor indrepta atentia catre pietele mari, adica tari precum Statele Unite, statele Uniunii Europene sau Japonia. Acolo traficantii vor duce o activitate sustinuta. Iar aceste tari au responsabilitatea de a se asigura ca sunt aplicate legile interne si ca se fac controalele necesare pentru a bloca acest comert ilegal."

Scopul interdictiei impuse la comertul cu icre negre este de a permite speciilor de sturioni sa se inmulteasca din nou, deci nu e o interdictie care va dura la infinit.

O placere de scurta durata

Simon Shepherd conduce o firma de import de caviar in Marea Britanie. El spune ca interdictia ii va afecta afacerea pe termen scurt dar e de parere ca este o masura necesara.

"Daca vrem ca si in viitor sa putem continua aceasta activitate, atunci trebuie sa luam astfel de masuri. Este singura solutie acum. Sper sa fie o solutie pe termen scurt care ne va permite sa continuam afacerea."

Exista si alte tipuri de icre care pot inlocui caviarul de sturion, si mult mai ieftine, cum ar fi icrele de crap sau somon.

S-a sugerat chiar infiintarea de crescatorii de sturioni pentru icre, care ar putea fi o solutie pe termen lung. Dar Simon Shepherd, importator de caviar, se indoieste ca aceasta idee va avea succes. "Trebuie luata in considerare latura practica. In cazul morunului alb, ar fi nevoie de 30 de ani pana sa poata produce icre. Deci din punct de vedere economic nu ar fi viabile crescatoriile de moruni albi."

Conventia pentru comertul international cu specii aflate in pericol spera ca interzicerea comertului cu caviar va proteja sturionii si va impiedica disparitia lor completa. Dar daca va continua comertul ilegal cu caviar, sturionii vor ramane in pericol de disparitie si placerea celor care continua sa se rasfete cu icre negre va fi de scurta durata.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.