Lumea politica de la Washington este zguduita in aceste zile de ceea ce unii observatori numesc cel mai mare scandal politic din ultima suta de ani.

Jack Abramoff, una dintre cele mai influente persoane din capitala americana, a recunoscut ca este vinovat de mituirea mai multor inalti oficiali si a acceptat sa coopereze cu procurorii pentru a beneficia de o reducere a pedepsei.

Se asteapta ca marturisirile sale sa afecteze serios carierele unora dintre cele mai proeminente figuri politice, cu precadere din zona Partidului Republican, al presedintelui George Bush. Jack Abramoff a recunoscut in fata anchetatorilor ca este vinovat de evaziune fiscala si conspiratie.

Pana in prezent, atentia s-a concentrat asupra relatiilor agentului de influenta cu clientii sai din lumea afacerilor, care cautau sa capete influenta la Washington. Acum insa se pare ca Jack Abramoff a decis sa faca dezvaluiri, iar centrul de interes se muta catre contactele sale politice.

E de asteptat ca politicieni de marca, intre care si mai multi membri ai Congresului impreuna cu familiile si consilierii lor, sa fie acuzati ca au primit mita de milioane de dolari, iar Jack Abramoff sa fie martorul nr. 1 al acuzarii. Banii ar fi provenit din fonduri obtinute de la triburi de indieni care doreau sa isi vada interesele mai bine reprezentate in cercurile de la Washington.

Autoritatile americane au promis ca vor face tot ce le sta in putinta pentru aflarea adevarului. "Oficialii guvernamentali si actiunile guvernului nu sunt de vanzare. Ministerul Justitiei va ancheta ferm aceste cazuri care au un impact devastator asupra increderii opiniei publice in guvern. Nu ne vom da in laturi de la indeplinirea responsabilitatii noastre, indiferent unde vor duce firele anchetei", a declarat Alice Ficher, purtatoare de cuvant a Ministerului Justitiei.
Implicatii in an electoral

Profesorul de politologie Aurelian Craiutu de la Universitatea Indiana este de parere ca implicatiile acestei afaceri sunt cu atat mai importante cu cat anul acesta vor avea loc alegeri pentru Senat si Camera Reprezentantilor.

"Cel putin 3-4 parlamentari republicani vor fi afectati de acest scandal. Este vorba de Tom De Lay, care a fost nevoit sa demisioneze din functia de lider al republicanilor din Camera Reprezntantilor, senatorul Howard Burns, care a primit 150.000 de dolari contributii de la Abramoff si Bob Nay din statul Ohio, care probabil nu va mai candida in noiembrie.

Scandalul i-ar putea afecta insa si pe democrati, cel mai important personaj fiind senatorul Harry Reid, liderul minoritatii democrate din Senat", spune Aurelian Craiutu.

Unii politicieni care au colaborat cu Jack Abramoff s-au grabit sa ii inapoieze acestuia banii primiti insa anchetatorii au precizat ca vor merge cu ancheta atat de departe cat este nevoie iar daca va fi unii dintre cei vizati de declaratiile agentului de influenta ar putea sa sfarseasca in inchisoare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.