Insa, ce se intampla cu banii obtinuti in urma jefuirii caselor, vanzarii de droguri, sau a comertului cu femei? Cum isi transforma criminalii profiturile, adesea fabuloase, in fonduri legale? Incercand sa intri in culisele intunecate ale banilor spalati prea putin se poate afla cine si cum ajuta la spalarea banilor murdari.

O Rusie vulnerabila

In Piata Rosie, chiar si in plina iarna, oamenii care pandesc oportunitati de profit dau raita permanent Moscovei. Haosul creat de caderea comunismului a lasat la vedere o Rusie vulnerabila in special la spalarea de bani.

O scurta calatorie cu metroul catre sudul orasului, te arunca intr-o zona rau famata-la orice pas poti intalni drogati, infractori si criminali. Oameni precum Slava, care recunoaste ca a intrat in randurile infractorilor inseland, escorcand si jecmanind. "In Rusia asta se numeste ca ti-ai asigurat spatele. Daca reusesti sa te impui nu conteaza cum ai obtinut banii".

Slava castiga pana la 400 de dolari pe zi, bani care i-au alimentat un obicei costisitor- consumul de heroina. Dependenta de droguri este, de altfel, cel mai des intalnit punct de start al operatiunilor de spalare a banilor. Ca sa poata folosi banii obtinuti din vanzarea de droguri, traficantii se folosesc de cei care spala bani, ascunzand practic originea acestor bani.

Iar in Rusia, asa cum spune Mark Galeotti, expert in criminalistica din zona de est a Europei, cei care vor sa spele bani pot s-o faca in multe feluri. "Multi care lucreaza cu bani spalati in Rusia si in afara ei nu fac parte din ceea ce noi numim crima organizata. Ei sunt pur si simplu oameni de afaceri care vor sa evite plata taxelor catre stat, ori isi plaseaza banii fara a tine cont de restrictiile guvernamentale".

Bancile- componenta de baza a procesului

Nu se stie cu exactitate ce sume de bani se spala anual, insa calculele sugereaza ca ar putea fi vorba de 2-3.000 de miliarde de dolari. Iar in Rusia, cea mai mare problema o reprezinta bancile.

Multe au fost infiintate imediat dupa caderea comunismului, speculandu-se haosul de atunci si lipsa legislatiei. "Pentru o suma echivalenta cu pretul unei masini la mana a doua iti puteai deschide o banca, cu sediul in propriul apartament sau intr-o dubita. Si multi chiar asta au facut. Plus ca multe companii si-au creat propriile banci de buzunar ca sa-si faca afacerile prin bancile respective. Situatia s-a mai imbunatatit dar mostenirea acelor vremuri inca supravietuieste", spune Mark Galeotti.

Autoritatile ruse sunt constiente de aceasta problema, iar Viktor Zukov seful Serviciul Federal de Supraveghere Financiara spune ca se fac eforturi pentru rezolvarea ei. "In 2005 au fost reclamate in jur de 800 de cazuri de spalare de bani, cu 10% mai mult decat in 2004. Au fost distruse zeci de scheme complexe puse la punct de infractori, in care bancile ocupa un loc central. Au fost retrase licentele de functionare pentru aproximativ 20 de banci".

Costume scumpe, geamantane cu bani

Dar, pentru fiecare dolar recuperat, mult mai multi sunt spalati fiindca fenomenul este cu adevarat unul global.

Orasul Miami Beach din sudul statului american Florida, unde vremea e-nsorita si gasesti oameni de toate natiile, a devenit una dintre destinatiile de vacanta preferate ale mafiotilor rusi, care abia asteapta sa scape de iernile grele de acasa si de autoritati. Plus ca se afla aproape de o zona cunoscuta drept un rai al spalarii de bani- Caraibele.
Imaginea clasica a celor care spala bani este bine-cunoscuta: oameni in costume scumpe, care zboara cu avioane mici pana in centrele bancare din zonele unde nu se percep taxe si poarta un diplomat plin de bani gheata.

Timp de zece ani, Ken Rijock a fost unul dintre acestia. "Imbracam, de obicei, un costum albastru inchis. Aratam precum un om de afaceri care merge la o conferinta. Insa, in mana aveam o servieta cu aproximativ 6 milioane de dolari. Zburam catre Statele Unite total neobservat. Plasam apoi banii intr-o banca off-shore si petreceam cateva ore pana ce aveam certitudinea ca sunt in siguranta intr-un depozit, la fel cum procedeaza orice om de afaceri".

Ken Rijock spune ca autoritatile din Caraibe nu l-au intrebat niciodata despre provenienta banilor sau despre activitatile pe care le desfasura.

Dar a fost prins pana la urma si aruncat la inchisoare. Politistii specializati spun ca banii spalati se gasesc peste tot- de la parcarile supermarketurilor pana la treptele catedralelor, iar prinderea infractorilor este o lupta dificila.

Dar cum profiturile sunt greu de imaginat, iar posibilitatea de a i se pune capat este minima, spalarea de bani ramane o activitate infractionala extrem de atractiva.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.