Cabinetul francez a decis ca de astazi sa fie ridicata starea de urgenta. Asta, desi noptile pariziene sint in continuare luminate de masini in flacari. De Revelion, 425 de masini au fost incendiate si 27 de ofiteri au fost raniti

"Am decis sa pun capat starii de urgenta vazind situatia din ultimele saptamini", a declarat ieri Jacques Chirac. Seful statului a salutat "profesionalismul" de care a dat dovada guvernul in timpul celor trei saptamini de violente urbane. "In timpul crizei, autoritatile publice s-au mobilizat exemplar pentru a se respecta legea si pentru a favoriza revenirea la linistea si calmul de dinainte".

Chirac pare sa ignore faptul ca incendierile continua, noapte de noapte, desi in numar mai redus. Decizia sa privind ridicarea starii de urgenta a fost primita cu reticenta de presa franceza. "Presedintele vestilor bune", titreaza ironic "Le Figaro". Cotidianul francez face referire si la faptul ca ieri presedintele Chirac a tinut sa anunte personal bilantul victimelor accidentelor rutiere, care a scazut sub 5.000 in 2005.

"Artificiile Peugeot"

In noaptea de Revelion, francezii au "sarbatorit" incendiind 425 de masini. 27 de ofiteri au fost raniti si peste 300 de persoane au fost arestate pentru tulburarea linistii publice. Desi starea de urgenta a fost ridicata, incendierile continua in fiecare noapte in Franta, lucru ce se intimpla constant in ultimii ani, fara a fi insa mediatizate. Violentele au escaladat insa la sfirsitul lunii octombrie, dupa ce doi magrebieni au murit electrocutati in timp ce se ascundeau de politie. De la inceputul revoltelor au fost incendiate peste 200 de cladiri publice si aproximativ 10.000 de autovehicule.

Mesajul presedintelui

Dupa aproape doua saptamini in care a ezitat sa apara in fata natiunii, Chirac a instaurat starea de urgenta la 8 noiembrie. Mesajul lui de atunci se referea la o "criza de identitate" a celor ce incendiau masini, evitind sa faca vreo referire la faptul ca sint musulmani. Starea de urgenta a fost prelungita la 21 noiembrie pentru inca trei luni. Chirac a invocat atunci o lege din 1955, din timpul razboiului din Algeria.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.