Presedintele american George W. Bush a semnat vinerea trecuta un amendament referitor la interzicerea torturii prizonierilor detinuti de fortele SUA in tara si strainatate. Decizia Administratiei Bush de "a fixa cadrul legal pentru activitatile de detentie si interogatoriu" a survenit dupa izbucnirea, in noiembrie trecut, a unui scandal rasunator in care a fost implicata si Romania.

SCANDALUL

In urma cu doua luni, cotidianul Washington Post a publicat un articol despre mai multe inchisori secrete pe care americanii le detin in afara granitelor SUA si pe care le "alimenteaza" cu prizonieri capturati in Irak si Afganistan. Cateva zile mai tarziu, organizatia de aparare a drepturilor omului Human Rights Watch din Washington a dat publicitatii o serie de informatii potrivit carora Romania si Polonia ar detine, pe teritoriile lor, astfel de centre de detentie fantoma, despre a caror existenta nu stiu decat sefii de stat si cativa dintre cei mai inalti respon-sabili ai serviciilor secrete.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.