Duminica s-au desfasurat in teritoriile autonome palestiniene alegerile prezidentiale pentru desemnarea succesorului lui Yasser Arafat la conducerea Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP). Aproximativ 1,8 milioane de palestinieni cu drept de vot au fost chemati la urne in Cisiordania, Fasia Gaza si Ierusalimul de Est. Procesul de votare a inceput in zorii zilei si s-a incheiat la ora 19.00 GMT (21.00, ora Romaniei), primele rezultate fiind asteptate la scurt timp dupa inchiderea centrelor de votare. Marele favorit al alegerilor, Mahmud Abbas, a afirmat duminica, dupa ce a votat la Muqata, ca scrutinul s-a derulat in mod "formidabil". "Suntem bucurosi ca procesul democratic se deruleaza formidabil, ceea ce demonstreaza ca poporul palestinian aspira la democratie", a declarat Abbas iesind de la Muqata, cartierul general al defunctului Yasser Arafat. "Speram ca aceasta zi se va incheia in aceeasi atmosfera in care a inceput", a mai marturisit el jurnalistilor.

Satisfacatoare pentru candidat a fost si participarea la vot, "incurajatoare si puternica, in special cea a femeilor". intrebat in legatura cu eventuale obstacole din partea israelienilor care sa impiedice operatiunile de votare, candidatul favorit la conducerea ANP a indicat ca nu doreste sa vorbeasca despre acestea, dar ca "ele exista".

Responsabili din cadrul securitatii palestiniene au acuzat deja Israelul ca i-a impiedicat pe locuitorii din sudul Fasiei Gaza sa se duca la birourile de votare. Israelienii au ridicat baraje, lasand sa treaca doar grupuri mici de oameni, au relatat surse din cadrul fortelor de securitate palestiniene, precum si martori. Venind in contradictie cu declaratiile optimiste ale lui Abbas, principalul sau rival, independentul Mustafa Barghouthi, a denuntat nereguli majore in derularea scrutinului. El a acuzat publicarea duminica intr-un ziar palestinian a unui anunt prin care li se cerea alegatorilor sa voteze pentru Abbas, desi campania electorala s-a incheiat vineri la miezul noptii. Barghouthi a afirmat, de asemenea, ca cerneala utilizata de Comisia electorala palestiniana pentru a marca degetele alegatorilor "poate fi spalata cu apa, ceea ce pune sub semnul intrebarii transparenta si legitimitatea operatiunii de vot".

Prin urmare, a adaugat Barghouti, a solicitat comisiei sa intreprinda o ancheta in legatura cu aceste sesizari. Acuzatiile lui Barghouti par a fi mai degraba un reflex al disperarii invinsului, intrucat avansul in sondaje al contracandidatului sau este considerabil, lasandu-i prea putine sanse de reusita. Avantajul statistic al lui Mahmud Abbas se datoreaza poate in primul rand campaniei sale electorale, in cursul careia s-a angajat sa continue lupta dusa de Arafat pentru crearea unui stat palestinian care sa inglobeze teritoriile ocupate de Israrel, fara a face insa apel la violenta. Initiativa nu pare a fi lipsita de realism, intrucat Abbas este considerat de Israel un interlocutor frecventabil, spre deosebire de predecesorul sau, Yasser Arafat, acuzat de israelieni ca ar fi incitat la violenta. Mai mult decat atat, Mahmud Abbas se bucura si de sprijinul Washingtonului si al mediatorilor internationali, care vad in el o speranta pentru a aduce in sfarsit pacea in teritoriile palestiniene.

Intr-un sondaj efectuat inaintea alegerilor se arata ca palestinienii sunt destul de sceptici cand vine vorba despre planurile lui Abbas, dar ca sunt gata totodata sa ii acorde o sansa pentru a scoate tara dintr-un conflict care ii izoleaza si ii saraceste. "Poporul nostru este disperat. Putem continua sa ne luptam cu Israelul zeci de ani, dar poate ca acesta este momentul sa obtinem ceea ce vrem de la israelieni, pe calea negocierilor", opineaza Mohammed Hassan, student la o universitate din Gaza. "Sa-i dam o sansa lui Abu Mazen" era indemnul care statea duminica pe buzele multora dintre palestinieni (Abu Mazen fiind numele de razboi al lui Abbas, pe care acesta si l-a capatat in cadrul Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.