Teama de o „revolutie portocalie“ in Belarus il determina pe Aleksandr Lukasenko sa faca mutari disperate. Devanseaza cu citeva luni alegerile prezidentiale, modifica legi pentru a impiedica proteste. Sute de mii de oameni, cu luminari in mina, sint hotariti sa-l opreasca.

Orice critica la adresa presedintelui - cinci ani de inchisoare. Orice informatie falsa despre politica interna sau externa a Belarusului furnizata organizatiilor internationale - doi ani de inchisoare. Orice forma de asociere cu alte persoane fara stirea statului - doi ani de inchisoare. Participarea la demonstratii de strada - trei ani de inchisoare. Recenta lege promulgata de Lukasenko vine doar sa inaspreasca pedepsele deja existente.

"E scandalos ca autoritatile din Belarus pedepsesc cu inchisoarea orice fel de critica. Cu aceasta lege, presedintele Lukasenko a scos practic opozitia in afara legii", a subliniat Ann Cooper, director al Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor. Departamentul de Stat al SUA a cerut retragerea acestei legi, pentru ca "violeaza normele internationale si angajamentele asumate de Belarus privind drepturile omului, inclusiv dreptul la libera exprimare si asociere".

Satira, la inchisoare

Arestarile si chiar disparitiile unor persoane sint frecvente in Belarus. Creatorii unui website au fost arestati sub acuzatia de "insulta la presedinte", pentru ca au publicat desene animate ce-l criticau pe Lukasenko. Citiva studenti au fost inchisi pentru parodii jucate pe strada. Un actor costumat in doctor discuta cu un personaj cu mustata "a la Lukasenko": "Doctore, nu stiu ce-i in neregula cu mine.

Obisnuiesc sa trimit oameni la inchisoare. Ii ucid. Nu mai vreau sa fac asta, dar nu ma pot opri. Ce se intimpla cu mine? Ce pot sa fac?". "Ei bine, e clar ca nu mai poti guverna acest stat. Trebuie sa demisionezi", povesteste pe site-ul organizatiei Irina Tustsik, una dintre participante, care a ajuns intre timp la inchisoare.

Alegeri dupa plac prezidential

La inceputul lunii decembrie, toata lumea stia ca viitoarele alegeri prezidentiale vor fi in iulie 2006. Acum toti cetatenii Belarusului au aflat ca alegerile vor avea loc pe 19 martie. Iar contracandidatii au avut numai o saptamina sa depuna lista de semnaturi. Comitetul Electoral Central a anuntat ieri ca opt candidati, inclusiv Lukasenko, au depus lista cu cele 100.000 de semnaturi necesare pentru a intra in cursa electorala.

Decizia devansarii alegerilor a fost luata de Lukasenko la numai o zi dupa ce s-a intilnit cu presedintele Putin. In cadrul intrevederii de la Soci, cei doi lideri si-au exprimat ingrijorari privitoare la schimbarile din Ucraina si Georgia, care au adus la putere forte prooccidentale. "Lukasenko se teme. E evident ca serviciile secrete l-au informat despre atitudinea reala a societatii", declara Aleksandr Milinkevici, principalul candidat al opozitiei.

Opozitie pe intuneric

Numarul celor care sint hotariti sa-l impiedice pe Lukasenko sa obtina cel de-al treilea mandat creste rapid. O idee simpla lansata de o miscare studenteasca de rezistenta, intitulata Zubr (Bizon), ii determina pe cetatenii din Belarus sa prinda curaj. In fiecare luna, pe data de 16, cei care vor sa protesteze trebuie sa stinga lumina din casa la ora 8.00 seara pentru un sfert de ora si sa aprinda o luminare in semn de solidaritate cu cei oprimati de regimul Lukasenko.

La "Ziua Solidaritatii" au participat 100.000 de oameni in octombrie si de trei ori mai multi pe 16 noiembrie. Luminari au fost aprinse in peste 30 de orase din Belarus, dar si in alte 20 de tari. Pe 16 decembrie, citeva zeci de oameni au iesit pe strazi cu luminari in mina. Politia a supravegheat miscarea de protest fara sa intervina sau sa faca arestari.

Revolutie a la Romania?

Opozitia din Belarus intentioneaza sa forteze o "revolutie portocalie" in martie, in cazul in care vor fi fraudate alegerile. "Daca vor falsifica alegerile, vom chema oamenii in strada", a declarat Aleksander Milinkevici. Apoi a adaugat: "Un general spunea in timpul ultimelor noastre proteste 'Va vom bate daca veti fi doar doua mii, dar ne vom alia cu voi daca veti fi citeva sute de mii>>". "Problema e daca ofiterii cu grad mic, sergentii si soldatii vor urma ordinele presedintelui", preciza un oficial european citat de EU Observer.

Revolutia s-ar putea sfirsi intr-o baie de singe. "Ma tem ca va fi mai degraba ca in cazul caderii lui Ceausescu in Romania. Lukasenko nu va renunta la presedintie nici pentru trei ore", si-a exprimat ingrijorarea Anatoli Lebedko, seful Partidului Civic Unit.

Dictatorul sef de ferma

Aleksandr Lukasenko, in virsta de 41 de ani, a absolvit Sectia de Istorie a Institutului Pedagogic Mogilev in 1975. N-a ales insa cariera de profesor de istorie, preferind sa se inroleze pentru doi ani in trupele KGB. Apoi a lucrat ca secretar de partid la o fabrica din regiunea Mogilev, fiind responsabil cu propaganda ateismului. Ulterior a decis sa mearga iar in armata, intre 1980 si 1982. In timp ce era director adjunct la o fabrica de materiale de constructii, Lukasenko a urmat prin corespondenta cursurile Academiei Agricole Gorki.

Scoala la fara frecventa a dat roade rapid: Lukasenko a primit postul de secretar de partid la o ferma colectiva, iar in 1987 a devenit chiar seful fermei. Alegerea sa in Sovietul Suprem al Belarusului in ’90 si mai ales faptul ca a devenit presedintele Comitetului Anticoruptie in 1993 l-au transformat pe Lukasenko intr-un personaj foarte popular. Presedintele Belarusului a ajuns in 1994. Prin referendumul din 1996 si-a prelungit mandatul de cinci ani cu inca doi. In 2001 a fost reales.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.