Patru puscasi marini americani care participau la exercitii militare in Filipine au fost acuzati ieri de procurorii locali ca ar fi violat o tinara filipineza

Procurorii filipinezi il incrimineaza pe caporalul Daniel Smith ca ar fi violat o filipineza de 22 de ani la inceputul lunii noiembrie. Fapta s-a petrecut intr-o dubita in portul Subic Bay, o fosta baza militara navala la nord-vest de Manila. Colegii sai, caporalii Keith Silkwood si Dominic Duplantis si sergentul Chad Carpentier ar fi fost partasi la viol. Soferul filipinez al dubitei a fost si el acuzat de complicitate. Alti doi puscasi marini care initial erau suspecti au fost gasiti nevinovati, intrucit in timpul violului au fost plecati sa cumpere pizza. Cei patru soldati partasi la viol se afla acum in custodia Ambasadei SUA din Filipine.

Unul dintre procurorii care instrumenteaza cazul a declarat ca acest proces va fi un test crucial pentru acordul militar semnat de SUA si Filipine (VFA - Visiting Forces Agreement). VFA permite fortelor americane sa desfasoare operatiuni antiteroriste impreuna cu trupele filipineze.

Exista temeri printre filipinezi ca oficialii americani vor folosi acordul pentru a impiedica urmarirea penala. Ambasada SUA a precizat insa ca va colabora cu autoritatile filipineze. Filipine, fosta colonie SUA, a fost utilizata de Statele Unite ca baza aero-navala in timpul razboiului din Vietnam si al primului conflict din Golf. Relatiile americano-filipineze s-au racit in 1991, cind s-a pus capat tratatului ce permitea stationarea bazelor americane. Legaturile au fost reinnodate in 1999, cind a intrat in vigoare VFA.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.