Dupa triumfala extindere din 2004, Uniunea Europeana a cunoscut in 2005 o criza fara precedent generata de esecul referendumurilor pentru Constitutie si de certurile prelungite pe tema bugetului, se arata intr-un comentariu realizat de catre publicatia electronica "Eubusiness", sub titlul sugestiv "2005: anul pe care UE mai bine l-ar uita".

Bilantul - concluzionand ca acesta a fost unul dintre cei mai prosti ani pentru Uniune - arata ca desi s-a ajuns la un acord pe tema cadrului financiar al UE, intelegerea nu a reusit sa mascheze divergentele profunde dintre statele membre in ce priveste viitorul organizatiei. Autorul mai observa ca 2005 a inceput promitator, deoarece nu mai putin de sapte tari au ratificat tratatul constitutional. Insa textul respectiv a fost respins prin consultari populare in Franta si Olanda, decizii explicabile partial prin teama de "instalatorul polonez" (simbol al afluxului de forta de munca ieftina din statele recent integrate) si de posibila aderare a Turciei.

Comentariul se incheie insa intr-o nota mai optimista, citand experti europeni care observa ca bilantul putea fi mult mai ingrijorator in cazul in care cei 25 nu reuseau sa ajunga la compromis pe tema bugetului. Un astfel de esec ar fi dat nastere la speculatii privind o posibila dezintegrare a organizatiei. Totodata, se atrage atentia asupra noilor orizonturi politice care se contureaza: anul viitor vor avea loc alegeri in Italia, Jacques Chirac e pe final de mandat, exista speculatii privind o retragere a lui Blair, in timp ce cancelarul german, Angela Merkel, a facut senzatie cu ocazia summit-ului de la Bruxelles, impresionand prin talentul sau de negociator.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.