Premierul Tony Blair a tinut marti, in Parlamentul European, ultimul sau discurs important inainte de a preda Austriei presedintia semestriala a Uniunii Europene. In dublul sau rol de presedinte in exercitiu al Uniunii, dar si de reprezentant al intereselor britanice la Bruxelles, el a avut sarcina dificila de a-i convinge pe scepticii europeni si britanici sa accepte bugetul la care s-a ajuns la sfarsitul saptamanii trecute.

"Scopul bugetului, a sustinut in principal Blair, a fost asigurarea succesului extinderii Uniunii Europene si, de aceea, era important sa ajungem la o intelegere. Eu spun - si o fac, intrucat tara mea a sustinut extinderea - ca nu are nici un rost sa sustii extinderea, sa fii de acord cu primirea de noi membri fara sa fii pregatit ulterior sa oferi mijloacele prin care extinderea sa devina un succes. De aceea a fost absolut necesar sa ajungem la o intelegere in privinta bugetului", a subliniat Blair, adaugand ca spera ca acesta sa fie un pas spre constituirea unui buget mai generos in viitor.

Teoretic, Parlamentul European are drept de veto impotriva acordului privind bugetul Uniunii Europene si multi europarlamentari l-au intampinat cu critici aspre. Monica Frassoni, copresedinta Partidului Verzilor din Parlamentul European, a atras atentia ca acordul asupra bugetului nu marcheaza finalul crizei in care se afla Uniunea Europeana, iar liderul Grupului Liberal-Democrat din Parlament, europarlamentarul german Watson, i-a reamintit lui Tony Blair de promisiunea facuta in vara.

"Ne-ati spus in iunie ca in orice criza trebuia vazuta si o ocazie de schimbare si ca trebuie sa avem curajul sa cautam schimbarea in mijlocul crizei prin care trece Uniunea Europeana, dar dumneavoastra si colegii dumneavoastra nu ati reusit sa gasiti acest curaj", a spus Graham Watson, adaugand: "Daca Parlamentul ar trebui astazi sa va voteze bugetul, l-ar respinge".

Dar cele mai aspre critici au venit din partea conservatorilor britanici care-l acuza ca nu a sustinut interesele Marii Britanii. Opozitia conservatoare este nemultumita de faptul ca Blair a acceptat sa renunte la o parte din rabatul castigat de fostul premier Margaret Thatcher.

Erodare a imaginii UE in randul cetatenilor

Increderea cetatenilor Uniunii Europene in institutiile acesteia si sprijinul lor fata de Uniune a scazut, iar sustinerea procesului de extindere, in special cand este vorba de aderarea Turciei, continua sa se diminueze, arata Eurobarometrul semestrial dat publicitatii ieri de EUobserver.

El a fost realizat prin interviuri directe, pe un esantion de 30.000 de persoane, in perioada 10 octombrie - 5 noiembrie 2005. La doar cateva luni de criza generata de respingerea Constitutiei Europene in Franta si Olanda, doar 50 la suta dintre persoanele chestionate mai considera ca apartenenta la UE este un lucru bun, fata de 54 la suta la Eurobarometrul din primavara.

Dintre cele 25 de state membre, Austria si Marea Britanie sunt cele mai eurosceptice, numai 32, respectiv 34 la suta dintre cetatenii lor avand o parere pozitiva despre UE. In schimb, cele mai ferme sustinatoare sunt Luxemburgul (82 la suta) si Irlanda (73 la suta). Eurobarometrul inregistreaza, pentru a doua oara consecutiv, o erodare a imaginii europene, numai 44 la suta dintre cetateni avand o parere pozitiva despe UE, fata de 47 la suta in primavara acestui an. O cincime dintre cetatenii europeni au o imagine negativa despre Uniune, cu un procent mai mult decat in Eurobarometrul precedent. Totodata, populatia europeana are tot mai putina incredere in institutiile Uniunii: 34 la suta dintre cetateni nu au incredere in Comisie si in Parlamentul European.
Uniunea Europeana trebuie sa-si consolideze realizarile si sa lupte energic pentru a recastiga inimile cetatenilor sai", a comentat comisarul european pentru Comunicare, Margot Wallstroem.

Uniunea si Comisia trebuie sa convinga cetatenii, in primul rand, ca procesul de extindere este justificat. Acesta este sustinut in prezent de mai putin de jumatate dintre persoanele chestionate - 49 la suta, fata de 50 la suta, in primavara.

Opozitia fata de acest proces a crescut din nou, cu un procent fata de ultimul sondaj, ajungand la 39 la suta. Astfel, Austria, Luxemburg si Franta sunt foarte ostile oricarei noi aderari, in timp ce Grecia si Slovenia sunt in mare masura de acord cu extinderea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.