Autoritatile germane au decis eliberarea din inchisoare a unui militant al gruparii teroriste Hizbollah, condamnat pentru uciderea unui puscas marin american in 1985, fara a lua in considerare cererea Washington-ului de a-l extrada pentru a fi judecat de un tribunal american, relateaza Reuters.

Statele Unite au criticat decizia Germaniei de a-l pune in libertate pe Mohammad Ali Hammadi, mai ales ca in memoria americanilor mai sunt vii imaginile teroristilor care batjocoreau cadavrul soldatului pe pista aeroportului din Beirut.

Guvernul german s-a grabit sa precizeze ca eliberarea lui Hammadi nu are nici o legatura cu punerea in libertate, acum cateva zile, a germancei Susanne Osthoff, rapita luna trecuta in Irak. "El si-a incheiat sentinta", a comentat Eva Schmierer, un purtator de cuvant al ministerului german al Justitiei. Hammadi a fost arestat in 1987 pe aeroportul din Frankfurt, dupa ce vamesii au gasit explozibil in bagajele sale.

El negat implicarea in uciderea soldatului american, dar a fost condamnat la inchisoare pe viata pe baza marturiei unui martor.

Germania a respins, la vremea respectiva, o cerere de extradare din partea SUA, pe motiv ca in America se practica pedeapsa cu moartea.

Potrivit legii germane, Hammadi a devenit eligibil pentru eliberare dupa ce a executat 15 ani de inchisoare. Hammadi a fost dus in Liban, saptamana trecuta, si s-ar afla in custodia oficialilor libanezi.

Potrivit serviciilor secrete israeliene, Germania a recurs la un schimb de prizonieri in cazul Hammadi-Osthoff, iar cel care a aranjat operatiunea este noul sef al Serviciilor de Informatii de la Berlin (BND), Ernst Uhrlau. Uhrlau a obtinut notorietate internationala prin implicarea sa in negocierile privind schimbul de prizonieri dintre Hizbollah si Israel, dar si pentru ca a esuat in tentativa de a-l gasi pe pilotul israelian Ron Arad.

Agentia Debka subliniaza ca este pentru prima data dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, cand un aliat al Americii a cedat presiunilor exercitate de teroristi.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.