La o luna de la rapire, ostatica germana, Susanne Osthoff (foto) si soferul ei irakian Chalid al Schimani au fost eliberati. Osthoff, in varsta de 43 de ani, se afla "intr-un loc sigur, la ambasada Germaniei de la Bagdad", urmand sa ajunga, ieri, la Berlin, a precizat ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier. Dupa bucuria initiala a familiei, a germanilor care au laudat primul succes in materie de politica externa al noului guvern condus de Angela Merkel, presa a subliniat misterele ce planeaza in jurul eliberarii. "Oare rapitorii au avut motive politice sau a fost vorba numai despre rascumparare?", se intreaba Bild, care precizeaza ca fosta ostatica nu doreste sa vorbeasca despre perioada petrecuta in captivitate.

Pe de alta parte, un avocat irakian a anuntat, ieri, ca cel putin 24 de inalti responsabili ai regimului lui Saddam Hussein au fost eliberati, multi dintre ei parasind deja Irakul. Printre ei se numara Rahib Taha, supranumita "Dr. Virus" si Houda Salih Ammach, "Doamna Antrax", ambele apropiate ale fostului dictator.

Dar pe langa aceste vesti bune, o grupare terorista irakiana a prezentat imagini cu executia ostaticului american Robert Schulz, captiv de trei saptamani. Este vorba despre Armata Islamica din Irak, care a cerut Administratiei americane eliberarea tututor detinutilor irakieni. In timp ce familia deplangea moartea lui Schulz, presedintele George W. Bush sustinea un nou discurs legat de strategia americana in Irak, pe care comentatorii l-au calificat drept "candid".

Liderul american a declarat ca Statele Unite sunt invingatoare in campania din Irak, dar, in pofida presiunilor interne, George Bush a refuzat inca o data sa vorbeasca despre o data clara la care va retrage trupele din Irak. In al cincilea discurs pe aceasta tema, seful Casei Albe a adoptat un ton ceva mai putin agresiv, parand mai dispus sa accepte ca s-au facut greseli si sa ii asculte pe criticii "onesti", dupa cum i-a numit el, dar, in acelasi timp, la fel de hotarat sa nu-si schimbe planurile.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.