Potrivit rezultatelor neoficiale ale alegerilor prezidentiale, candidatul socialist Evo Morales se indreapta catre victorie.

Principalul sau contracandidat, conservatorul Jorge Quiroga, s-a declarat infrant. Evo Morales a declarat ca rezultatul scrutinului inseamna inceputul unei noi ere pentru Bolivia.

Fost presedinte intre 2001-2002, Jorge Quiroga i-a transmis deja lui Morales felicitarile sale. In afara de alegerile prezidentiale, duminica au avut loc in Bolivia si alegeri parlamentare. Au avut loc de asemenea alegeri pentru posturile de guvernatori regionali.

Potrivit legii electorale boliviene, daca nici unul dintre candidati nu obtine 50 la suta din voturi, nu are loc un al doilea tur de scrutin, decizia de desemnare a castigatorului apartinand parlamentului.

Primele estimari, bazate pe sondajele realizate la iesirea de la urne, il creditau pe Evo Morales cu 42 pana la 45 la suta din sufragii - la o distanta destul de mare fata de Jorge Quiroga.

Candidatul plasat pe a treia pozitie, omul de afaceri Samuel Doria Medina, a spus deja ca il va sustine in parlament pe candidatul care pbtine cele mai multe voturi, oricare ar fi el.

Candidaturi contrastante

Evo Morales este indian din stravechea populatie Aymara, este sindicalist, socialist si fost cultivator de plante de coca, in timp ce rivalul sau, Jorge Quiroga, e un om politic conservator, cu studii de inginerie facute in Statele Unite si sprijin in estul prosper al tarii, unde se afla zacamintele de petrol si mai ales de gaze naturale.

Aceleasi zacaminte despre care Evo Morales vorbea intr-un interviu acordat agentiei Reuter, spunand ca daca va fi ales, va anula contractele care permit explorarea zacamintelor de catre firmele straine. Nu este singura declaratie care i-a facut pe unii sa spuna ca un guvern sub conducerea lui ii va indeparta pe investitorii straini.

In ziua votului, Evo Morales si-a proclamat si marele respect politic pentru liderul cubanez Fidel Castro si, de asemenea, pentru presedintele Venezuelei, Hugo Chavez. Tot duminica, Morales a spus ca vrea sa aiba legaturi cu Statele Unite, dar nu de "supunere".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.