Rusia si Ucraina nu au reusit sa ajunga la un compromis in privinta pretului gazelor naturale exportate de Moscova, anunta Reuters. Premierul rus Mihail Fradkov si omologul sau ucrainean Iuri Ehanurov s-au intalnit, la Moscova, "in spatele usilor inchise", in incercarea de a rezolva disputa legata de marirea pretului gazelor de catre Rusia. Ucraina a respins cererea companiei rusesti Gazprom de a creste pretul gazului, cu incepere din 2006, la nivelul celui practicat in Europa, argumentand ca are nevoie de o perioada de tranzitie.

Initial, Gazprom a cerut 160 dolari pe 1.000 de mc de gaz, in conditiile in care pretul actual este de 50 dolari. Ulterior, in fata protestelor Kievului, consortiul rus a ridicat pretul la 220 dolari. Potrivit unor surse ucrainene, citate de agentiile de presa rusesti, negocierile vor continua intre Gazprom si compania ucraineana Naftogaz Ukrain".

Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a declarat, intr-un discurs prezentat la radio, ca disputele tot mai crescande din relatia cu Rusia, referitoare la pretul gazelor nu vor afecta relatiile dintre Kiev si Moscova. Referindu-se la disputa teritoriala de anul trecut dintre cele doua state pentru mica insula Tuzla, situata in apropierea Marii Azov, Iuscenko a precizat ca "nu va mai fi o Tuzla in relatiile ruso-ucrainene". "Suntem de acord, trebuie platit pentru totul, inclusiv pentru independenta", a spus Iuscenko.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.