Presedintele SUA admite din nou ca a gresit si le cere americanilor sa aiba rabdare

Presedintele SUA, George W. Bush, le-a cerut duminica americanilor, pe un ton neobisnuit de familiar, sa nu-si piarda speranta si i-a asigurat ca SUA vor castiga razboiul din Irak, admitand, totusi, ca acesta este mai dur decat se astepta. Discursul sefului Casei Albe, sustinut la o ora de varf, face parte dintr-o campanie a Administratiei americane menita sa contracareze atacul criticilor, care contesta razboiul din Irak si cer retragerea trupelor.

Mesajul lui Bush, al cincilea in ultimele doua saptamani, vine intr-un moment delicat pentru presedinte, care a admis ca a avizat interceptarea convorbirilor telefonice a sute de americani, fara mandat judecatoresc. Un scandal care a pus din nou sub semnul intrebarii credibilitatea si asa subreda a presedintelui. Deloc de neglijat este si scandalul inchisorilor secrete ale CIA din Europa, care a tinut Casa Alba "sub foc incrucisat" in ultima luna si l-a fortat pe Bush sa accepte un proiect de lege care interzice explicit tortura in cazul suspectilor de terorism.

"Castigam razboiul!", i-a asigurat Bush pe americani, carora li s-a adresat din Biroul Oval. "Nu ma astept sa fiti de acord cu tot ceea ce fac", s-a adresat el, incercand sa para cat mai familiar, "dar in seara aceasta va cer sa nu disperati si sa nu abandonati aceasta lupta pentru libertate".

Un razboi de sase miliarde de dolari pe luna

In prezent, Bush se confrunta cu o scadere dramatica a popularitatii si cu opozitia crescanda a publicului fata de prezenta in Irak, din cauza numarului mare de soldati ucisi. El a insistat, totusi, cu ocazia alegerilor legislative de saptamana trecuta din Irak, ca razboiul - care ii costa pe contribuabilii americani sase miliarde dolari pe luna - incepe sa dea rezultate.

La fel ca si in discursurile anterioare, Bush a recunoscut ca a facut unele erori in privinta razboiului din Irak si si-a asumat responsabilitatea pentru suferinta pe care a provocat-o chiar el, personal. "Stiu ca unele dintre deciziile mele au provocat pierderi cumplite", a spus el. "Sunt constient ca razboiul este controversat, dar sunt presedintele vostru si trebuie sa fac ceea ce este corect si, in acelasi timp, sa suport consecintele", a adaugat presedintele. Recent, el a recunoscut ca au existat informatii eronate ale serviciilor secrete in perioada premergatoare razboiului din Irak, dar, chiar si asa, decizia de a-l inlatura pe Saddam Hussein a fost corecta.

Nici vorba de retragere

Desi nu a negat posibilitatea unei retrageri din Irak in 2006, presedintele american a evitat sa faca vreo promisiune in acest sens. El nu a vorbit despre vreun plan al Pentagonului, vehiculat in presa, potrivit caruia SUA ar reduce luna viitoare numarul soldatilor de la 160.000 la 138.000. In schimb, Bush a explicat ca reducerea trupelor va fi un proces treptat, care va incepe dupa ce armata irakiana va fi "pe picioarele ei". "Voi decide in aceasta privinta in functie de progresul inregistrat la fata locului si nu pe baza unor calendare artificiale, stabilite de politicienii din Washington", a spus Bush.

Democratii considera ca discursul dinainte de Craciun al presedintelui este "mai realist". "A inteles ca am facut greseli si si-a dat seama de ce oamenii sunt suparati pe el", a observat senatorul Joseph R. Biden Jr, democrat din Delaware. "Dar a lasat sa se inteleaga ca daca scapam de al-Qaeda, totul va fi bine in Irak. Dupa cum i-am spus si presedintelui, putem sa-i impuscam pe toti militantii al-Qaeda in Irak, ca tot vom avea un razboi civil acolo", a precizat Biden. Senatorul democrat de California, Dianne Feinstein, s-a aratat nemultumita de faptul ca presedintele nu a explicat cum va avea loc tranzitia politica in Irak, proces care ar trebui sa inceapa anul viitor, potrivit Senatului american.

Bush si-a incheiat discursul in spiritul Craciunului, cu versuri dintr-un colind scris de Henry Wadsworth Longfellow.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.