Dupa doua saptamani de la eliberarea jurnalistilor Christian Chesnot si Georges Malbrunot, rapiti in Irak in luna august, disparitia unui alt ziarist ingrijoreaza Franta. Cotidianul "Liberation" a anuntat ca trimisul sau special la Bagdad, Florence Aubenas, in varsta de 43 de ani, si translatorul ei irakian au disparut de mai bine de 24 de ore, informatie confirmata joi dupa-amiaza de Ministerul francez de Externe. Potrivit unor surse politienesti din capitala irakiana, ziarista franceza a disparut pe soseaua dintre Bagdad si Tadji, localitate situata la nord de capitala irakiana. Florence Aubenas, sosita la Bagdad la 16 decembrie 2004, lucreaza pentru "Liberation" din 1986, iar translatorul Hussein Hanun al-Saadi colaboreaza de aproape doi ani cu trimisii speciali ai ziarului. Cotidianul a publicat joi un articol destul de lung despre alegerile irakiene, semnat de Aubenas si intitulat: "La Bagdad, vot intre boicot si moarte". Jurnalista lucra la doua materiale: unul despre femeile candidate la alegeri, celalalt despre refugiatii de la Fallujah - cu care incerca sa stea de vorba. Directorul publicatiei sustine ca aceste intalniri au fost anulate, deoarece sectorul in care ar fi avut loc era prea periculos.

In plus, nu crede ca ziarista ar fi decis totusi sa mearga sa se vada cu refugiatii. Autoritatile de la Paris, avertizate inca de miercuri dupa-amiaza, le-au cerut diplomatilor francezi la post in Irak sa initieze operatiuni de cautare, mai ales prin spitale. Exista patru explicatii pentru faptul ca Florence Aubenas nu a mai dat semne de viata: ar putea fi ucisa, ranita, rapita sau arestata din greseala de fortele de securitate irakiene sau americane. Oficialii nu au avansat inca nici o ipoteza, preferand sa dea dovada de prudenta. In Irak nu au mai ramas decat trei jurnalisti francezi. Ieri, presedintele Jacques Chirac a declarat ca "autoritatile franceze nu recomanda trimiterea de ziaristi in Irak". Seful statului francez, care s-a aratat ingrijorat de disparitia jurnalistei, a subliniat ca "in perioada actuala, securitatea corespondentilor de presa din aceasta tara nu poate fi asigurata". Asociatia Reporteri Fara Frontiere (RSF) a chemat ieri opinia publica la "mobilizare imediata" in sprijinul ziaristei de la "Liberation" si al translatorului irakian.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.