Mumia la tomograf, dupa 3.300 de ani

Cum arata Tutankhamon, care sint virsta si cauza mortii acestuia - sint doar citeva dintre misterele pe care expertii spera sa le dezlege in urmatoarele zile. O echipa de radiologi egipteni a deschis sarcofagul din aur masiv aflat in mormintul de la Luxor si a constatat ca structura osoasa a capului este intacta, dar restul corpului se depreciaza.

Pentru prima data de la descoperirea sa, in 1925, mumia tinarului faraon a fost supusa unei tomografii computerizate. "Imaginea realizata de computer a desenat infatisarea precisa a faraonului", a asigurat Sabri Abdelaziz, directorul Consiliului Superior Egiptean al Antichitatilor. Tomograful performant cu care s-au luat 1.700 de imagini in doar 15 minute de scanare, intr-o dubita asezata chiar la iesirea din mormint, a fost donat echipei de radiologi egipteni de Siemens si National Geografic, iar acesta din urma va realiza un documentar pe aceasta tema si va sponsoriza proiectul de cercetare timp de cinci ani.

Seful arheologilor egipteni, Zahi Hawass, s-a aratat afectat de faptul ca mumia se afla intr-o stare proasta, subliniind insa ca autoritatile de la Cairo vor demara un proiect de restaurare. Tutankhamon a domnit cu circa 3.300 de ani in urma (1333-1323 i.Hr.) si a fost al 12-lea conducator din cea de-a 18-a dinastie a Egiptului Antic. Se presupune ca a urcat pe tron la virsta de opt ani si ca a murit, din cauze inca necunoscute, la 17 ani. Aceasta a fost cea de-a cincea deschidere a sarcofagului, dupa cele din 1922 si 1925, realizate de descoperitorul sau, Howard Carter, si cele din 1969 si 1986 cind s-au facut examene cu raze X. Arheologii egipteni il acuza insa pe Carter ca, in 1922, in singura ocazie cind mumia a mai fost scoasa din sarcofag, el i-ar fi provocat mai multe daune in momentul in care a folosit unelte ascutite pentru a-i scoate masca aurita de pe fata, in prezent expusa la Muzeul din Cairo.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.