Coruptia in cercurile inalte ale administratiei bulgare pericliteaza aderarea acestei tari la Uniunea Europeana, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute Alexander Graf Lambsdorf, membru al Comisiei de Politica Externa a Uniunii, citat de agentia Focus.

Oficialul european a recunoscut ca Sofia depune eforturi mari pentru combaterea coruptiei la esaloanele de baza ale administratiei si a sugerat adoptarea de masuri serioase pentru garantarea transparentei in combaterea coruptiei la nivel inalt.
Potrivit lui Graf Lambsdorf data de 1 ianuarie 2007 este inca realista pentru aderarea Bulgariei la UE, dar a opinat ca Bulgaria si Romania ar trebui analizate separat, in functie de rezultatele fiecareia.

La Sofia a fost dat publicitatii un raport al serviciului de anchete judiciare, citat de ziarul bulgar "Trud", potrivit caruia privatizarile din Bulgaria au adus prea putine beneficii statului, dar care, gratie unor "aranjamente", au adus profituri mari unor cercuri private. Astfel, directorii unor intreprinderi de stat au cumparat la preturi supraevaluate materia prima necesara realizarii de produse finite, pe care apoi le livrau la pretul pietei, in schimbul unui comision, unor societati "prietene".

Mai bine de jumatate din privatizari, releva raportul, erau negociate direct cu beneficiarii, pentru a se evita licitatia. Privatizarile au fost folosite si in scopul spalarii banilor, profitand de faptul ca regulamentul de aplicare a aparut abia in anul 1997, astfel incat timp de cinci ani nu a existat o verificare a fondurilor. In Bulgaria, aproape 90 la suta din activele publice au fost vandute dupa 1992, statul incasand circa 1,8 miliarde de euro.

Fonduri suplimentare de 1,7 miliarde de euro au fost platite cu titlu de compensatie in urma nationalizarii fortate din perioada comunista. Cumparatorii au avut obligatia de rambursare a datoriilor societatilor, in valoare de 596 de milioane de euro, dar nu au platit decat aproximativ 50 de milioane.

Cele mai mari privatizari au avut in vedere sectorul telecomunicatiilor din Sofia (230 de milioane de euro), intreprinderea de soda Sodi-Devnya (160 de milioane de dolari), rafinaria Neftochim (101 milioane de dolari) si uzina de metale neferoase MDK Pirdop (80 de milioane de dolari).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.