Unul din scopurile declarate ale armatei americane din Irak este prinderea teroristului de origine iordaniana Abu Musab al-Zarqawi . Desi pare greu de crezut, autoritatile au reusit sa-l captureze anul trecut pe sangerosul terorist, dar a fost eliberat de cei care l-au prins pentru simplul motiv ca nu l-au recunoscut. Informatia a fost dezvaluita ieri de ministrul de interne irakian.

Fortele de securitate irakiene l-au capturat, pentru a-l elibera apoi fara sa-si dea seama, in 2004, pe reprezentantul retelei teroriste Al-Qaida din Irak, Abu Musab al-Zarqawi, a declarat pentru CNN ministrul de interne irakian, Hussein Kamal.

Oficialul irakian nu a facut mai multe precizari, in timp ce un responsabil american intrebat in legatura cu acest lucru a spus ca este "plauzibil", dar nu a putut confirma informatia.

Zarqawi este cel mai cautat militant din Irak, iar SUA au promis o recompensa de 25 de milioane de dolari pentru capturarea lui. Gruparea condusa de iordanianul de 39 de ani, condamnat la moarte in tara sa natala, in 2002, pentru asasinarea unui diplomat american, a revendicat numeroase atentate, rapiri si asasinate in Irak dupa caderea regimului lui Saddam Hussein, in aprilie 2003.

Soldatii irakieni si americani au ratat mai multe ocazii de a-l aresta pe terorist. In februarie, americanii au fost foarte aproape de capturarea teroristului in apropiere de orasul Ramadi. Soldatii SUA primisera o informatie ca teroristul se indreapta spre oras. Masina in care se deplasa era supravegheata dintr-un avion fara pilot, iar pe sosea a fost instalat un filtru. Inainte de a ajunge la punctul de control, masina teroristului a intors brusc. Automobilul a fost urmarit mai multi kilometri, dar cand soldatii au oprit masina, al-Zarqawi fugise deja.

In urma operatiunii, soldatii au arestat soferul masinii si un agent de securitate al teroristului. De asemenea, a fost confiscat un computer plin cu informatii. In aprilie, soldatii SUA au luat cu asalt un spital din acelasi oras, pe baza unei informatii conform careia teroristul se ascundea in cladire. Informatia s-a dovedit falsa.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.