Libanul este inca sub socul mortii deputatului si jurnalistului Gebrane Tueni, ucis saptamina aceasta in urma unui atentat produs la Beirut. Tueni este al treilea jurnalist asasinat in ultimele luni in aceasta tara.

Gebrane Tueni a murit alaturi de alte patru personae, cind o masina capcana a explodat luni, in jurul orei locale 9.00, in una dintre suburbiile Beirutului. Prezent in cadrul unei emisiuni televizate, parlamentarul libanez Walid Joumblatt a acuzat indirect Siria de asasinat.

Vocea intregului Liban

Gebrane Tueni a avut un rol important in revolutia democratica Cedar din primavara, fiind ales la scurt timp in parlamentul din Beirut. Ca jurnalist, a refuzat de fiecare data sa se supuna cenzurii impuse de catre regimul de ocupatie sirian. In 2000 a facut chiar un apel public pentru ca tara vecina sa-si retraga trupele din Liban. Tueni si-a indreptat insa codeiul si impotriva prezentei organizatiei Hezbollah in viata politica din tara sa, avertizind in dese rinduri ca miscarea este "un produs importat din Iran, care nu are nimic in comun cu identitatea libaneza".

"Trebuia sa-l fi intilnit pe Gebrane Tueni. Era un om care combina in mod exceptional jurnalismul percutant cu atitudinea curajoasa si democratica in politica, intr-un Orient Mijlociu in care asemenea persoane sfirsesc in inchisoare, exilati sau, pur si simplu, ucisi pentru crezul lor. Jurnalistul Tueni si-a dorit dintotdeauna sa dea posibilitatea de exprimare musulmanilor, crestinilor, celor de stinga si de dreapta deopotriva", scrie Claudia Rosett, editorialistul publicatiei The Wall Street Journal.

De 30 de ani in vizor

Gebrane Tueni a fost vizat timp indelungat de opozantii sai, insa a scapat teafar de fiecare data. A fost impuscat de doua ori, in 1976 si in 1989, rapit pentru o scurta perioada in 1976 si exilat pentru trei ani in 1990. Atentatul de luni a fost oarecum anuntat de demonstratiile grupului terorist Hezbollah, din luna martie a acestui an. S-a manifestat atunci impotriva Statelor Unite, insa s-au afisat si postere in araba cu amenintarea: "Afara cu Tueni din Liban!"

Actiuni mai ferme

Organizatia Reporteri fara Frontiere (RSF) deplinge "disparitia uneia dintre cele mai emblematice figuri ale jurnalismului". "Salutam eforturile depuse de Natiunile Unite impotriva violentelor care au loc in Liban, insa consideram ca trebuie mers mai departe si instituita o comisie internationala de ancheta asupra ansamblului de atentate care au vizat politicienii si jurnalistii din aceasta tara", se spune intr-un comunicat al organizatiei media. Atentatul, produs in ajunul unui raport intermediar ONU referitor la asasinarea, in luna februarie, a premierului libanez Rafik Hariri, este perceput ca "o provocare" de catre RSF.

Atentate pe banda rulanta

Atentatul asupra proprietarului publicatiei in limba araba An-Nahar este al cincilea de acest fel survenit in ultimul an. Asasinarea lui Rafik Hariri a fost urmata de moartea jurnalistului franco-libanez Samir Kassir in iunie, petrecuta in conditii similiare celei a lui Tueni. George Hawi, fostul lider al Partidului Comunist Libanez, a fost, la rindul sau, tinta unui atentat cu masina capcana. Un alt oficial, Elias El-Murr, fost ministru de interne, a scapat viu dintr-o tentativa de asasinare. In fine, jurnalistul May Chidiac a trecut si el pe linga moarte in luna septembrie, cind si-a pierdut o mina si un picior. Acuzele cele mai dese sint aduse Siriei, care ar incerca sa-si elimine toti opozantii din Liban.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.