Marea firma ruseasca Gazprom a amenintat sa opreasca alimentarea cu gaze a Ucrainei daca aceasta nu cade de acord asupra unui nou contract de livrare, pina la inceputul anului viitor.

Ucraina beneficiaza in prezent de reduceri importante de preturi, din cauza compensarii dintre pretul obisnuit al gazelor si taxele pe care le percepe pentru transportul acestora, prin conductele ucrainene, catre Europa centrala.

Amenintarea ca gazele ar putea fi taiate amplifica tensiunile dintre Rusia si Ucraina. Punerea ei in practica ar putea afecta Germania, Franta si Europa de Sud-Est. Dar principalul destinatar al mesajului ramane Ucraina - cu reteaua ei de conducte de distributie.

Gazprom afirma ca are pierderi la gazul vandut Ucrainei si ca o cresterea de trei ori a pretului e absolut justificata, fiindca economia Ucrainei a progresat de cinci ani incoace, de cand s-a semnat prezentul contract.

Ucraina a cazut de acord ca trebuie intr-adevar sa plateasca pretul pietei, dar ar dori sa o faca in etape, si nu deodata, in mijlocul iernii.

Dar Gazprom a respins ideea etapelor, si insusi presedintele Putin a declarat saptamana trecuta ca Rusia va inceta sa mai subventioneze Ucraina - declaratie care a starnit acuzatii de santaj economic din partea unor voci de la Kiev.

Unii dintre ucrainieni cred ca tara lor e pur si simplu pedepsita pentru Revolutia Portocalie, care a propulsat la putere un guvern pro-occidental. Insa cei mai multi analisti occidentali sunt de parere ca Gazprom isi intensifica presiunile la adresa Ucrainei din dorinta de a incerca sa preia controlul asupra vitalei retele de conducte ucrainene.

Exporturile de gaz ale Rusiei trec in proportie de optzeci la suta prin Ucraina, un teribil punct slab intr-un domeniu altminteri recunoscut drept parghia politicii externe rusesti.

A taia livrarile directe de gaz catre Ucraina ar putea pune pe butuci siderurgia tarii.Ipotetic, Ucraina ar putea fi fortata sa deturneze gazul rusesc care trece pe teritoriul sau in drum spre Europa.

Si, dupa cum transmite corespondentul BBC Steven Eke, ridicand la cote atat de dramatice miza jocului, Gazprom-ul pare a incerca sa castige de partea sa guvernele straine.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.