E mblematicul condamnat la moarte Stanley "Tookie" Williams , 51 de ani, a fost executat prin injectie letala in inchisoarea San Quentin din California, la putin dupa miezul noptii de luni spre marti. La aflarea vestii, multimea de mii de persoane aflate in exteriorul inchisorii a izbucnit in striga-te de furie.

"S-a terminat, insa nu s-a terminat", le-a spus preotul Jesse Jackson, cu referire la lupta fostului lider de banda impotriva violentei.

Stanley "Tookie" Williams s-a nascut in 1954, intr-o suburbie saraca din Los Angeles. In 1971, el a infiintat, impreuna cu un coleg de scoala, Raymond Washington, banda Crips. Atunci, lupta pentru suprematie dintre gastile de cartier si traficul de droguri erau in floare. In 1981, Williams l-a asasinat pe comerciantul Albert Qwens, din Los Angeles. Ulterior, in timpul unui atac, a ucis doi patroni ai unui motel si pe fiica acestora.

In timpul celor 24 de ani de detentie el a devenit militant antiviolenta. Si-a cerut in mod public scuze pentru trecutul sau, a scris mai multe carti in care pledeaza impotriva racolarii tinerilor in gasti si a fost nominalizat in 2001 la premiul Nobel pentru Pace.

In mod surprinzator, chiar presedintele american George W. Bush i-a acordat Premiul "Call To Service", in semn de recunoastere pentru "serviciile aduse comunitatii".

Avocatii lui Williams i-au cerut guvernatorului statului California, Arnold Schwarzenegger, amanarea aplicarii pedepsei capitale sau clementa. In calitate de guvernator, Schwarzenegger avea autoritatea de a comuta pedeapsa cu moartea in inchisoare pe viata. Guvernatorul a studiat cererea de clementa, insa raspunsul nu i-a fost favorabil lui Williams.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.