Nu mai putin de 30.000 de civili irakieni si-au pierdut viata in Irak, incepand din martie 2003, cand administratia Bush a decis sa-l dea jos pe Saddam Hussein cu forta.

La nivelul armatei americane, numarul mortilor a fost, pana acum, de 2.140 de militari. Bilantul a fost facut de presedintele George Bush, in al treilea discurs de prezentare a strategiei SUA in Irak, sustinut cu numai doua zile inainte de alegerile generale din 15 decembrie. Folosindu-se de acest prilej, seful Casei Albe i-a indemnat pe irakieni sa se prezinte la urne pentru a-si alege, in mod democratic, parlamentul si a acuzat Iranul ca vrea sa "saboteze procesul democratic" din Irak. "Iranul nu vrea ca democratia sa reuseasca in Irak pentru ca un Irak liber ameninta legitimitatea regimului de opresiune instaurat in Iran", a declarat Bush. Nici Siria nu a fost uitata, presedintele american acuzand din nou Damascul ca "permite teroristilor sa ii foloseasca teritoriul pentru a patrunde in Irak".

In alta ordine de idei, Bush a recunoscut ca SUA au o problema de imagine in strainatate, cu precadere in Orientul Mijlociu. Nu traiesc intr-un clopot de sticla, stiu tot ce se intampla, a spus Bush. Intre timp, au continuat discutiile legate de retragerea trupelor americane din Irak. Generalul George Casey, comandantul fortelor americane din Irak, a declarat ca dupa alegeri va fi facuta o evaluare a situatiei, urmand ca o parte din soldatii americani sa fie adusi acasa. Cea mai vehiculata cifra este 20.000 de oameni. Iar "Times" scrie ca Marea Britanie si SUA planuiesc retragerea unei mari parti a contingentelor celor doua state, incepand din martie anul viitor, la putin timp dupa ce noul guvern urmeaza sa fie instalat in functie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.