Un sondaj de opinie comandat de BBC, ABC News, NHK, Time Magazine si Der Spiegel sugereaza ca irakienii privesc cu incredere catre viitor, in pofida ingrijorarilor legate de situatia de securitate. In jur de 70 la suta dintre cei chestionati declara ca au o viata buna sau foarte buna, in vreme ce peste jumatate dintre ei considera ca, in ansamblu, situatia Irakului se inrautateste.

Cei mai multi dintre cei 1700 de irakieni chestionati s-au pronuntat impotriva invadarii Irakului de catre trupele conduse de americani iar doua treimi dintre ei s-au declarat impotriva continuarii prezentei militarilor straini desi, pe de alta parte, un mare procent dintre intervievati afirma ca acestia ar trebui sa ramana, totusi, in Irak, pana se imbunatateste situatia de securitate.

John Simpson, jurnalist BBC cu mare experienta in problemele irakiene, se afla la Bagdad si e de parere ca raspunsurile trebuie puse in context.

"Societatea irakiana e extrem de complexa si se compune din mari grupuri de populatie care, adesea, vor lucruri complet diferite.

A spune ca "irakienii" cred cutare sau cutare lucru e extrem de dificil si depinde, de fapt, de irakienii despre care vorbesti - sunniti, siiti, sau kurzi.
Nu-i surprinzator ca rezultatele sondajului sunt contradictorii. Problema securitatii domina vietile oamenilor de aici, ei au nevoie de o conducere mai ferma si mai eficienta, sunt extrem de critici la adresa fortelor de coalitie conduse de SUA si, pe de alta parte, extrem de optimisti in materie de viitor si cu un mare grad de siguranta a vietii in propriile case.

Trebuie sa ne amintim ca, desi violentele continua zi de zi in mai multe provincii, in cea mai mare parte a Irakului domneste o pace relativa " - atrage atentia John Simpson.

Sub jumatate dintre cei chestionati sunt nesatisfacuti de numarul locurilor de munca si de alimentarea cu electricitate dar peste jumatate sunt multumiti cu educatia si serviciile de sanatate, pe care le califica drept bune sau foarte bune.

In materie de viata personala si achizitii de bunuri de folosinta indelungata, lucrurile par, intr-adevar, bune. 99 la suta dintre gospodarii au televizor, si 62 la suta dintre intervievati poseda un telefon mobil, fata de numai 5 la suta posesori de mobile, in urma cu doi ani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.