Ieri dimineata, la ora locala 6.07, o explozie produsa de un dispozitiv artizanal a zguduit piata centrala din Atena, Syntagma. Deflagratia a avut loc in apropierea unui oficiu postal, la doar 100 de metri de cladirea parlamentului.

Doua persoane au fost ranite, cateva masini au fost incendiate, iar geamurile magazinelor din apropiere au fost sparte de suflul exploziei. Cu aproximativ o jumatate de ora inaintea incidentului, autorii deflagratiei au avertizat un ziar local in legatura cu planurile lor, fara sa isi dezvluie identitatea sau sa ofere vreo explicatie pentru actiunea lor. Desi a fost anuntata, politia nu a avut timp sa evacueze zona. Explozia a fost produsa de un dispozitiv cu ceas, aflat in portbagajul unei motociclete parcate in apropierea unui chiosc de ziare. Scenariul atentatului a fost similar celui din iunie, cand un atac comis asupra Minsiterului Muncii a fost revendicat de catre gruparea terorista de extrema stanga Lupta Revolutionara.

Pe de alta parte, banuielile referitoare la autorii exploziei sau la motivele actiunii lor se indreapta in mai multe directii. Piata Syntagma este locul unde se desfasoara in mod traditional manifestatiile impotriva guvernului, iar tensiunile sociale s-au intensificat destul de mult in Grecia in ultima perioada. Ieri a fost de altfel prima zi a unei saptamani de greve si proteste determinate de intentia executivului de a restructura sectorul public. Totodata, atacul de ieri are loc la doar doua saptamani de la deschiderea recursului liderului gruparii teroriste elene de extrema stanga "17 noiembrie".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.