Interesul pentru zona extinsa a Marii Negre e una dintre schimbarile majore in politica externa a Romaniei din ultimul an. Reprezentantii Marii Britanii, Germaniei si Statelor Unite, precum si profesorul de stiinte politice, Charles King, au explicat ieri miza discutiilor despre Marea Neagra: petrol, gaze si granite sigure la est.

Charles King, profesor la Universitatea George Town din SUA, catedra de stiinte politice "Ion Ratiu", considera ca noua politica externa romaneasca in regiunea extinsa a Marii Negre reprezinta o componenta importanta pentru viitorul Romaniei. "Polonia a dezvoltat o politica externa indreptata spre est inca din anii ’90. Romania nu s-a gindit pina acum un an la asta", atrage atentia profesorul King.

"Exista inca scepticism fata de spatiul Marii Negre in Europa", a declarat Iain Lindsay, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Marii Britanii in Romania, insa "interesul va creste dupa admiterea Romaniei in UE". Atentia UE pentru aceasta zona este "evidenta, Europa are nevoie de granite sigure in est". In opinia sa, principalele puncte ale interesului european sint "combaterea crimei organizate, a traficului de arme si droguri si asigurarea securitatii energetice".

Transnistria nu e Kosovo

Hans Neumann, reprezentantul la Bucuresti al Germaniei, e convins ca odata cu admiterea Romaniei si Bulgariei, zona Marii Negre va intra in atentia UE. "Interesul vostru va deveni si interesul nostru. Avem nevoie de competenta voastra in regiune", considera oficialul german. La fel s-a intimplat cu tarile baltice, afirma Neumann, admiterea lor deplasind interesul european spre zona Marii Baltice.

Discursul lui Neumann a atins si problema transnistreana. El subliniaza ca "solutia Kosovo" nu poate fi aplicata in Transnistria: "Nu trebuie sa facem greseala de a folosi aceeasi reteta. Sa nu uitam ca interesele rusesti sint foarte diferite in cele doua regiuni". "Acordul privitor la amplasarea facilitatilor americane e unul important si un moment istoric, dar din punctul de vedere al securitatii Romaniei, evenimentul-cheie nu e acesta, ci admiterea in NATO", considera Mark Taplin, reprezentantul special al SUA in Romania. "Facilitatile nu vizeaza spatiul Marii Negre, ci ele vor fi folosite pentru a antrena soldati ce vor lua parte la operatiuni aflate la distanta de Romania, in alte zone de conflict".

Taplin e de acord ca discutiile despre importanta Marii Negre revin din ce in ce mai des in atentia Occidentului. Noua politica externa romaneasca poate conta pe sprijinul SUA, si Taplin accentueaza acest lucru: "Romania vede oportunitati pentru a se implica in asigurarea securitatii acestui spatiu. Noi vom lucra umar la umar cu partenerii din Romania". Declaratiile oficialilor europeni si americani au fost facute cu ocazia unei dezbateri publice la Facultatea de Sociologie.

Sovietul Suprem are noi membri

Formatiunea "Reinnoirea" a cistigat alegerile pentru Sovietul Suprem din Transnistria. "Reinnoirea" a obtinut 23 de mandate de deputati din totalul de 43, depasindu-i pe adversarii sai din Miscarea "Republica", reprezentind actuala conducere de la Tiraspol. Ambele formatiuni sint in favoarea independentei Transnistriei si a separarii de Republica Moldova.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.