Ministrii de externe ai tarilor membre NATO au convenit saptamana trecuta, la Bruxelles, sa extinda rolul si efectivele organizatiei in Afganistan. Decizia a fost luata pe fondul amplificarii dezbaterilor legate de menirea Aliantei .

La ultima reuniune NATO din acest an, diplomatii-sefi din statele membre au convenit sa intareasca forta aliata din Afganistan cu 6.000 de soldati. Aceasta ar transforma misiunea din statul central-asiatic in cea mai mare operatiune a organizatiei din afara Europei. Tot la Bruxelles, ministrii de externe ai UE si NATO s-au declarat satisfacuti de explicatiile oferite de omologul lor american, Condoleezza Rice, privind arzatoarea problema a presupuselor inchi-sori CIA din lume - chestiune despre care unele oficialitati lasasera deja de inteles ca nu va acapara agenda discutiilor, in pofida presiunii publice europene. Cu toate ca unii dintre membri isi manifestasera in prealabil ingrijorarea, acordul final legat de Afganistan si replierea in fata lui Rice dovedesc faptul ca europenii au inceput sa ia foarte in serios avertismentele reinnoite in ultimii ani de Washington cu privire la relevanta Pactului.

For consultativ cu trupe in toata lumea

Ultimul astfel de avertisment a venit din partea Victoriei Nuland, reprezentant permanent al SUA la NATO. La inceputul acestei luni, ea sugera, intr-un discurs rostit la Paris, ca NATO risca sa ramana "un for consultativ transatlantic" daca natiunile europene nu-si sporesc cheltuielile de aparare - subiect disparut din agenda discutiilor euro-americane in ultimul an.

Trei reuniuni-cheie

Saptamana trecuta, expertii de la Jane’s International Defence Review lasau sa se inteleaga, citand "surse inalte" din cadrul NATO, care este ratiunea pentru care europenii evita neintelegeri publice cu SUA in privinta prioritatilor Aliantei. Potrivit respectivelor surse, NATO se pregateste de trei summit-uri majore pe tema viitorului organizatei. Primul, cel din 2006, de la Riga, va lua in discutie nevoia de transformare a NATO intr-o alianta capabila sa faca mai mult decat sa desfasoare operatiuni militare si sa activeze in orice colt al lumii. Al doilea, programat pentru 2008, la Bruxelles, va discuta un nou val al extinderii, totul urmand sa fie pus pe hartie si semnat la Washington, intr-un al treilea summit, care va avea loc in 2009.

Expertii in domeniu comenteaza ca totul va urma litera intereselor SUA, in conditiile in care - scria zilele trecute "Washington Post" - "echipa de securitate nationala a lui Bush continua sa vada lumea asaltata de un val de schimbari radicale, ce trebuie stavilite si bine canalizate".

Teoria parteneriatelor

Despre aceasta canalizare si rolul - sau, mai degraba, lipsa unui rol - NATO vorbeste mai mult Thomas Donnelly, specialist al American Enterprise Institute, unul dintre grupurile de analiza cu mare trecere in randul conservatorilor aflati acum la Casa Alba. Intr-un studiu intitulat "Alianta Celor Patru Mari - noua strategie Bush", Donnelly arata ca, daca pe termen mediu administratia Bush trebuie sa fie multumita cu aliatii din zona nord-atlantica, pe termen lung orientarea sa trebuie sa transceada gandirea actuala si sa bata spre alte orizonturi.

Mai precis, spre o alianta bazata pe parteneriate strategice cu diverse state ale lumii. Dar, daca astfel de parteneriate exista inclusiv cu state est-europene, precum Romania si, mai nou, Ucraina, cele mai importante sunt cu adevaratii tigri economici, India si Japonia, alaturi de prietenul traditional si "special" al SUA, Marea Britanie. Bush a incheiat deja relatii strategice in ultima perioada cu Delhi si Tokyo, scopul final fiind, potrivit lui Donnelly, "incercuirea" Chinei comuniste, a carei "inaltare" economica din ultimul deceniu s-ar putea suprapune, la un moment dat, cu una militara.

Specialistul, mentionand o recenta analiza din "New York Times", noteaza ca Washingtonul "a luat deja masuri pentru a intari cooperarea militara cu Vietnamul si Indonezia, precum si cu Mongolia". Ceea ce ridica intrebarea: este pregatita NATO pentru astel de orizonturi?


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.