Primul ministru al Israelului, Ariel Sharon, a ordonat pregatirea fortelor armate pentru o operatiune impotriva Iranului: un atac aerian asupra obiectivelor nucleare ale acestei tari. Asa sustine publicatia britanica "Sunday Times", in numarul sau de ieri.

Citand surse militare, saptamanalul precizeaza ca preconizatele lovituri vor fi "aplicate" in luna martie, dupa ce directorul general al Agentiei internationale pentru energie atomica (AIEA) va prezenta ultimul sau raport vizand starea programului nuclear al Iranului si cand regimul de la Teheran va obtine posibilitatea tehnica de a innobila uraniul in cantitate suficienta fabricarii unei ogive nucleare.

Planul Ierusalimului a fost determinat, in egala masura, si de ingrijorarea generala fata de colaborarea dintre Teheran si Moscova, recenta lansare de catre fortele rusesti a satelitului iranian "Sinah/1", dotat inclusiv cu functii de spionaj, precum si de decizia Kremlinului de a vinde republicii islamice sisteme de aparare antiracheta.

Cat priveste operatiunea israeliana, "Sunday Times" afirma ca vor fi folosite bombardiere F-15, capabile sa acopere, fara alimentare, distanta pana in Iran si inapoi, precum si o unitate speciala. Se va ajunge, totusi, la asa ceva? Analistii occidentali evita un raspuns direct, estimand, pe de alta parte, ca articolul din "Sunday Times" si scurgerea de informatii aferenta ar putea fi un semnal clar adresat Iranului ca problemele din relatiile cu Teheranul pot fi rezolvate si pe calea "fortei".

In urma cu cateva zile, presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, sugera Germaniei si Austriei sa gazduiasca pe teritoriul lor statul Israel, stat care, cum s-a exprimat acelasi Ahmadinejad cam cu o luna in urma, ar trebui "sters" de pe harta lumii. In replica, Israelul a cerut comunitatii internationale mai multa fermitate in privinta Teheranului, chemand la actiuni concrete.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.