Arestarea generalului croat Ante Gotovina in Canare grabeste aderarea Croatiei la Uniunea Europeana. Data probabila este 2009

Evenimentul a fost salutat de comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, ca "o veste foarte buna, un obstacol major care a fost inlaturat din drumul Croatiei. Este o schimbare foarte importanta". Oficiali din cadrul UE prevad aderarea Croatiei ca fiind posibila in perioada 2008-2010, desi nici o data fixa nu a fost facuta publica pina acum. Implementarea acquis-ului comunitar ar putea fi finalizata in 2008 sau 2009, moment in care ar putea fi semnat Tratatul de aderare. Grabirea procesului de aderare a Croatiei mareste si sansele Romaniei de a intra in UE in 2007, pentru a pastra o distanta rezonabila in timp intre integrarile celor doua tari, care au inceput negocierile la distanta de cinci ani.

"Cooperare totala"

Arestarea lui Gotovina reprezentase pentru Zagreb obstacolul major din calea deschiderii negocierilor de aderare la UE. Croatia era acuzata ca l-ar ascunde pe general sau ca nu ar furniza informatii ce ar conduce la arestarea lui. Negocierile fusesera prevazute sa inceapa in martie anul acesta. Totusi, UE a ajuns in martie la concluzia ca Croatia nu colaboreaza pe deplin cu Tribunalul Penal International, pentru gasirea si arestarea lui Gotovina. Deschiderea negocierilor a avut loc in cele din urma in octombrie, dupa ce procurorul TPI Carla del Ponte a dat un "certificat de buna purtare"statului balcanic. Del Ponte a anuntat atunci ca Croatia "coopereaza in totalitate cu TPI". Declaratia procurorului a fost o surpriza, deoarece pina atunci ea se declarase "nemultumita"de atitudinea Croatiei. Se pare insa ca la sfirsitul lunii septembrie, cind Carla del Ponte a vizitat Croatia, autoritatile i-ar fi prezentat dovezi ca Gotovina se afla in Spania.

Mai buna decit unele state UE

Croatia indeplineste criteriile politice ale aderarii la UE si are o economie de piata functionala, arata Raportul privind Progresele Croatiei in 2005, redactat de Comisia Europeana. Analistii converg spre ideea ca situatia economica a Croatiei este chiar mai buna decit a unora dintre cele 10 state care au aderat la UE in 2004. Reformele necesare inainte de aderare vor fi totusi nepopulare in rindul celor 4,4 milioane de croati, pentru ca includ taierea subventiilor catre intreprinderile de stat, sanatate si agricultura.

Sprijin din UE

Un grup de opt tari conduse de partide crestin-democrate, intre care Austria, Slovenia, Slovacia, Italia si Luxemburg, este cunoscut ca "prietenii Croatiei", principalii suporteri ai integrarii acesteia. Presa a speculat chiar ca Austria ar fi conditionat acordul sau de a incepe negocierile cu Turcia de inceperea negocierilor cu Croatia.

Ultimul obstacol

Alexandra Foderl Schmid, jurnalista specializata pe afaceri europene la cotidianul austriac "Der Standard", considera ca portile UE sint larg deschise acum pentru Croatia. "Politicienii din Parlamentul European, comisari europeni, au cazut de acord ca prinderea lui Gotovina este un moment asteptat. Unii politicieni chiar au cerut ca UE sa prezinte scuze Croatiei pentru ca au suspectat-o ca il ascunde pe Gotovina."Jurnalista austriaca a apreciat ca anul 2009 este anul cel mai realist pentru aderarea Croatiei la UE. "Este foarte pozitiv pentru Croatia ceea ce s-a intimplat. Inainte, UE avea dubii. Acum, ultimul obstacol a fost indepartat", ne-a declarat Alexandra Schmid.

Gotovina s-a plimbat in insule

Autoritatile croate au reusit sa intercepteze convorbirile lui Gotovina cu sotia si cu avocatul sau. Dupa arestarea unui om de afaceri banuit ca il sprijinea financiar pe Gotovina, in august, in Grecia, se pare ca latul in jurul lui Gotovina s-a strins din ce in ce mai mult. Generalul a fost arestat miercuri seara, in timp ce lua cina la un hotel de patru stele din Insulele Canare. Asupra sa a fost gasit un pasaport croat fals si 12.000 de euro. Pasaportul avea vize de intrare si de iesire din Tahiti, Argentina, China, Chile, Rusia, Republica Ceha. In data de 25 noiembrie avea o viza din Insula Mauritius, din Oceanul Indian.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.