Liderii UE s-au aratat "satisfacuti" de explicatiile furnizate de secretarul de stat Condoleezza Rice in afacerea zborurilor secrete ale CIA in Europa. Desi seful diplomatiei de la Casa Alba a evitat sa intre in detalii si nu a venit cu informatii noi, precizatiile facute au avut darul de a-i convinge pe colegii ei din UE si NATO ca Statele Unite respecta legalitatea internationala.

"Ministrii europeni si-au exprimat preocuparea lor legata de pericolul devierii in interpretarea legislatiei internationale", declara ieri seful diplomatiei de la Berlin, Frank-Walter Steinmaier, subliniind ca doamna Rice a dat toate asigurarile in acest sens. Pentru noi, a continuat ministrul german, "reuniunea a fost o reusita. Discutiile purtate au fost deschise, a fost un dialog intre adevaratii parteneri", adauga el.

Potrivit unui responsabil american, Rice a fost cea care a deschis, de fapt, discutia pe delicata tema a inchisorilor secrete. Din chiar primele minute ale dineului neoficial de miercuri seara. "Sunt foarte multumit", a lansat, la randul sau, ministrul olandez Bernard Bot, sosind ieri la sediul Aliantei Nord-Atlantice. In ajun, el criticase in termeni destul de duri atitudinea afisata pana atunci de Rice si prognozase "discutii aprinse" cu omologul lui american.

Semn de slabiciune

Inaintea consfatuirii de ieri de la NATO, Rice a refuzat orice declaratie de presa. O miscare deosebit de abila. De fapt, secretarul de stat spusese ce avea de spus, mingea se afla, de acum, in terenul europenilor. Era randul lor sa reactioneze. Este de la sine inteles ca interesele geostrategice, economice si militare s-au dovedit mai puternice decat cazul zborurilor suspecte. Nu, nici SUA, nici UE nu si-ar fi permis, acum, o deteriorare majora a relatiilor bilaterale. In primul rand ar fi fost un semn de slabiciune, imediat exploatat de gruparile teroriste, de cei care urmaresc, de altfel, destramarea acestei prietenii.

Trei principii

Iesind in fata presei, seful diplomatiei belgiene, Karel De Gucht, a subliniat ca secretarul de stat i-a asigurat pe partenerii ei ca SUA au tinut cont de trei principii: respectarea dreptului international, suveranitatea statelor vizate si neautorizarea torturii in anchetarea teroristilor islamisti suspecti. Si cu asta a fost pus punct subiectului. Pentru ca ieri deja tema nu a mai fost abordata. Nimeni nu a mai pomenit nimic de centre de detentie sau de zboruri ciudate. Rand pe rand, reprezentanti ai diferitelor tari, al caror nume a fost pomenit in acest scandal lasat oarecum in suspans, au afirmat ca habar nu au de cele intamplate.

Loc de suspiciuni

Doar organizatia Human Rights Watsh (HRW) s-a aratat neincrezatoare. "Declaratiile secretarului de stat referitoare la obligatiile asumate de Statele Unite in conformitate cu legislatia internationala nu raspund la intrebarile-cheie privind tratamentul aplicat prizonierilor", a apreciat HRW intr-un comunicat dat publicitatii ieri. In opinia oficialilor acestei structuri, pozitia SUA lasa loc de suspiciuni prin refuzul de a aborda problema utilizarii unor tehnici de interogare, care incalca in mod clar politica americana.

In Letonia

Oricum, odata acest subiect epuizat, s-a trecut la realizarea ordinii de zi a reuniunii de la NATO. S-a vorbit despre lupta impotriva terorismului, despre traficul de droguri, despre neproliferarea nucleara. Prezent la intrunire, seful diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov, care, potrivit presei ruse, ar fi dorit sa afle mai multe amanunte privind planurile americane de redislocare a prezentei lor militare in Europa, nu s-a bucurat de audienta. A reusit doar sa exprime preocuparea Kremlinului. Dar nimeni nu i-a dat prea mare atentie. Rice cu atat mai putin. Iar ca dovada ca, in general, Rusia este tolerata la acea masa a democratiilor, s-a hotarat ca urmatorul summit NATO sa se desfasoare in Letonia. O noua lovitura data orgolioasei Rusii. Letonia va fi prima fosta republica sovietica pe teritoriul careia se va organiza o astfel de manifestare. Asta, in conditiile in care relatiile dintre Alianta si Rusia nu reusesc deloc sa capete conturul unui parteneriat adevarat. Lipsa de incredere.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.