Membrii gruparii islamice GICM din Belgia, afiliata la al-Qaeda, au jucat un rol central in miscarea terorista europeana. Cei 13 islamisti de origine marocana sint judecati la Bruxelles. Ei sint banuiti ca au participat la atentatul de la Madrid

"Totul trecea prin Belgia, atit in plan financiar, cit si operational", a declarat procurorul federal Bernard Michel, citat de cotidianul "La Libre Belgique". Grupul Islamic Combatant Marocan (GICM) este banuit ca ar fi luat parte la atentatele de la Madrid din 11 martie 2004, soldate cu 191 de morti, si de la Casablanca, de la 16 mai 2003. GICM era coordonat din Belgia si avea legatura cu gruparea al-Qaeda, precum si cu islamisti din Spania, Olanda, Italia si Franta. Rechizitoriul prezentat miercuri a aratat ca gruparea din Belgia era superioara ierarhic celulei din Franta. "Celula belgiana" este judecata de la inceputul lunii noiembrie de catre Tribunalul corectional din Bruxelles, membrii ei riscind pedepse intre 5 si 15 ani de inchisoare.

Lideri caliti in Afganistan

Procurorul federal a explicat ca, dupa atentatul de la Casablanca, unde au murit 45 de persoane, au fost arestati mai multi membri GICM, iar in Belgia au fost organizate intruniri pentru desemnarea unui nou lider al retelei la nivel european. Noul "ales" a fost Abdelkader Hakimi, fost combatant in Afganistan si Bosnia. "Lider charismatic", care i-a impresionat pe acoliti cu "CV"-ul de mujahedin, Hakimi a ajuns in Belgia la inceputul anului 2002. El centraliza fondurile retelei si stabilea numeroase contacte, printre care si cu un alt mujahedin antrenat in taberele al-Qaeda din Afganistan, Lahussine El Haski. Acesta a devenit "teologul" grupului si i-a succedat lui Hakimi la conducerea retelei franco-belgiene, la finele anului 2003.

Responsabil cu transportul voluntarilor catre Afganistan era Abdella Ouabour, omul de legatura al GICM din localitatea Maaseik, un orasel din apropierea granitei cu Olanda, in care traiesc peste 800 de cetateni de origine marocana. Orasul a servit drept refugiu pentru suspectii atentatelor de la Madrid si era si un loc important de intilnire a liderilor GICM.

La finalul audierii, procurorul a prezentat cazul Mustafa Luani, din Bruxelles, considerat un "islamist radical care voia sa se deplaseze in Irak pentru a lupta impotriva trupelor americane".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.