Dupa mai bine de 10 zile de greva a foamei, la care au participat nu mai putin de 2.800 de cadre didactice, si dupa ce negocierile dintre sindicate si guvern, de miercuri, au esuat, profesorii ar putea lansa astazi o greva de avertisment de o ora, urmand ca din 12 decembrie sa inchida portile scolilor.

Discutiile de miercuri dintre reprezentantii sindicatelor si ministrii invatamantului nu au reusit sa aduca cele doua parti la o solutie de compromis, guvernul refuzand sa le acorde profesorilor o marire salariala de 15%. In aceste conditii, o noua runda de negocieri era prevazuta pentru ieri, urmand ca in varianta in care cadrele didactice nu sunt multumite de rezultat, sa isi intrerupa astazi activitatea timp de o ora. Comentand situatia tensionata, seful misiunii FMI in Bulgaria, Hans Flickenschild, a apreciat ca inainte sa majoreze salariile pedagogilor, Bulgaria ar trebui sa reformeze sistemul de invatamant. Flickenshield, aflat la Sofia in cadrul unei vizite neoficiale, a mai precizat ca daca executivul va ceda solicitarilor, va fi bombardat cu cereri similare din partea altor sectoare de activitate.

Ieri, nici guvernul nu parea dispus sa faca prea multe concesii, ministrul educatiei, Daniel Vulchev, anuntand ca in cazul in care profesorii vor intrerupe cursurile, le vor fi aplicate sanctiuni. El a mai adaugat ca se vor gasi probabil si bani pentru a le creste remuneratiile, dar ca majorarea nu va fi atat de mare pe cat si-ar dori-o profesorii. In declaratiile anterioare a fost vehiculata varianta unei cresteri de 3% - care nu i-a multumit insa pe profesori.

Lidera sindicatului din invatamant, Yanka Takeva, a precizat ca 80% din scolile si gradinitele din tara sunt pregatite pentru a incepe greva propriu-zisa. Ea a mai adaugat ca in urma agravarii starii lor de sanatate, o parte din cei 2.800 de profesori au renuntat la greva foamei. Cererile cadrelor didactice nu se rezuma insa la cresterea salariilor, ei solicitand si un termen-limita pentru stabilirea reformelor necesare in invatamant.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.