Generalul croat Ante Gotovina (foto), condamnat in 2001 pentru crime de razboi in timpul razboiului sarbo-croat (1991-1995) a fost arestat ieri in Insulele Canare (Spania), a anuntat procurorul general a Tribunalului Penal International (TPI), Carla Del Ponte, informeaza Reuters.

Gotovina a disparut dupa ce a fost condamnat de TPI pentru atrocitati. Agentia Reuters mentioneaza ca incapacitatea de a-l aresta pe Gotovina a fost un obstacol principal al incercarilor Croatiei de aderare la Uniunea Europeana, mai ales ca in randul populatiei generalul fugar este considerat un erou.

Extradat la Haga

"Ante Gotovina va fi transferat la Haga", a precizat Del Ponte in cursul vizitei sale la Belgrad.

Oficialii croati au sustinut ca Gotovina - un fost veteran al Legiunii Straine franceze - a fugit din tara inainte de publicarea condamnarii sale, in iulie 2001. Totusi, autoritatile de la Zagreb au accelerat incercarile de prindere a generalului dupa ce Bruxelles-ul a amanat inceperea negocierilor de aderare a Croatiei, in martie a.c. Eforturile Croatiei au dat rezultate, cand Carla Del Ponte s-a declarat satisfacuta de demersurile Zagrebului. In octombrie, Croatia a demerat negocierile de aderare la UE.

Scheffer saluta vestea

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat ca arestarea lui Gotovina "este o veste buna pentru Lume, pentru aducerea in fata Justitiei a oamenilor care nu sunt condamnati inca, dar sunt acuzati de infractiuni grave".

Un reprezentant al Presedintiei britanice a Uniunii Europene a spus ca arestarea generalului croat a inlaturat "un obstacol important" din drumul Croatiei spre UE.

Gotovina este considerat responsabil direct de uciderea a cel putin 150 de sarbi in urma Operatiunii "Furtuna", contraofensiva soldata cu eliminarea sarbilor din provincia Krajna (Croatia), in vara anului 1995.

Generalul croat a negat ca ar fi comis orice faradelege.

Pana de curand, Gotovina era atat de popular incat posterele cu chipul sau, inscriptionate cu mesajul "erou, nu criminal", erau prezente pe tot teritoriul Croatiei.

Razboinicul macho

"Dispunem de un mandat international de arestare emis de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie de la Haga, iar politia nationala l-a arestat ieri seara (miercuri- n.red.) pe Ante Gotovina in Canare", a declarat secretarul de stat in Ministerul spaniol de Externe, Bernardino Leon Gross.

Diplomatul spaniol a confirmat arestarea lui Gotovina la cateva minute dupa ce vestea fusese anuntata la Belgrad de catre procurorul TPI Carla del Ponte. Un judecator spaniol a citit mandatul de arestare emis pe numele lui Gotovina: "Intre iulie si noiembrie 1995, el a planuit, instigat si ordonat acte cum ar fi persecutarea, uciderea, relocarea oamenilor, jefuirea bunurilor private si publice, distrugerea bunurilor, deportari, distrugerea oraselor si satelor fara motiv".

Biografia lui Gotovina, publicata de un ziarist de extrema-dreapta croat, cu titlul "Razboinic, aventurier, general", il descrie ca un soldat-macho, care a infruntat moartea si a iubit femeile.

El a fost casatorit pentru scurt timp in Columbia, in anii ‘80, a avut un copil nelegitim cu o ziarista croata in 1995, iar in 1997 s-a casatorit cu o femeie colonel in armata croata. De cand a fugit din Croatia, el ar fi fost vazut in Italia, Irlanda, Bosnia si Africa de Sud.

Karadzici si Mladici inca liberi

Acum, liderii europeni se asteapta ca si eforturile Belgradului de prindere a altor doi fosti oficiali ai sarbilor bosniaci - fostul presedinte al Republicii Srpska, Radovan Karadzici, si fostul comandant militar, Ratko Mladici - sa dea rezultate. "Desigur, acum ma astept sa fie prinsi Mladici si Karadzici pe alti fugari", a precizat Carla Del Ponte.

Karadzici si Mladici sunt si ei condamnati de Tribunalul Penal International de la Haga pentru comiterea genocidului de la Srebrenita, din iulie 1995, in urma caruia au fost ucisi cel putin 8.000 de musulmani bosniaci, si de asediul orasului Sarajevo, soldat cu peste 10.000 de morti. Fostul lider politic al sarbilor bosniaci si fostul lor comandant militar sunt dati disparuti de peste zece ani, iar trupele NATO din Bosnia fac eforturi pentru prinderea lor.

Carla Del Ponte a declarat, din nou, la Belgrad ca este scandalos faptul ca Radovan Karadzici si Ratko Mladici nu au fost inca arestati. "Inca ma plang, sunt in continuare dezamagita. Inca nu am ceea ce mi-au promis ca-mi vor da", a spus Del Ponte inaintea intrevederii cu premierul Serbiei, Vojislav Kostunita. "Sunt inca suparata, pentru ca Mladici si Karadzici sunt inca in libertate si acest fapt este un adevarat scandal", a precizat procurorul elvetian.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.