Varsta si boala nu l-au temperat pe laureatul Premiului Nobel pentru literatura din acest an, Harold Pinter (foto), care si-a transformat discursul rostit inaintea primirii celebrei distinctii intr-un atac dur la adresa lui George W. Bush si Tony Blair.

Celebrul dramaturg englez a declarat ca presedintele SUA si premierul britanic ar trebui sa fie pusi sub acuzare, in urma deciziei de a invada Irakul. In opinia scriitorului, cei doi au comis un "act banditesc, un act revoltator de terorism de stat".

Discursul, prezentat cu ocazia conferintei de presa a laureatilor, a fost inregistrat in prealabil intr-un studio, deoarece starea de sanatate a dramaturgului nu ii permitea acestuia sa fie prezent la eveniment. Pinter, in varsta de 75 de ani, sufera din 2002 de cancer esofagian si a fost internat la inceputul acestei saptamani. In urma spitalizarii, scriitorul a anuntat ca nu va participa nici la ceremonia de decernare a premiilor Nobel, din 10 octombrie, de la Stockholm, si nici la conferinta de presa din 7 decembrie. Jurnalistii au apreciat insa ca starea de sanatate a lui Pinter si vocea lui tremuratoare au facut ca mesajul adresat sa fie si mai tulburator.

De altfel, convingerile scriitorului erau deja binecunoscute in Regatul Unit, deoarece nu este pentru prima data cand isi exprima dezaprobarea fata de razboiul din Irak. Cu toate acestea, ideile sale nu au reusit pana acum sa razbata si dincolo de Ocean, decat in mica masura. Mai bine de jumatate din alocutiunea sa - care a avut o durata de aproximativ 45 de minute - a fost dedicata greselilor comise de SUA. El a acuzat Washingtonul pentru faptul ca masacreaza in intreaga lume oameni nevinovati, in numele democratiei si a intrebat retoric: "Cati oameni trebuie sa ucizi inainte de a fi considerat un criminal de razboi. 100.000?".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.