Nu, nu este vorba de dezlantuirea politicienilor, ci de furia mamei naturi, care pare sa se fi intrecut pe sine anul acesta. Oricum, potrivit datelor statistice, catastrofele naturale au costat omenirea in 2005 circa 270 miliarde de dolari, inclusiv platile la asigurari. Expertii onusieni sustin ca atatea uragane nu s-au mai inregistrat pe parcursul a doar 12 luni in ultimii 150 de ani.

Prin comparatie, cu un an in urma, capriciile naturii au costat in jur de 190 miliarde de dolari. Sa fie vorba de o crestere progresiva? Doamne fereste! In orice caz, directorul executiv al companiei Munich Re Fondation, Thomas Lobster, sustine ca 2005 a fost, din acest punct de vedere, o exceptie. Una nefericita, ar spune victimele tuturor furtunilor, inundatiilor si ale altor fenomente de acest gen. "Schimbarile constatate anul acesta demonstreaza fara drept de tagada ca pronosticurile expertilor privind modificarea treptata a climei incep sa devina realitate", explica Lobster. "Ceea ce facem noi din natura, din mediul inconjurator, se reflecta in primul rand asupra noastra. Oamenii devin tot mai neputinciosi in fata dezastrelor".

Punct de vedere impartasit si de specialistii Fondului Mondial al Naturii (WWF), conform carora anul 2005 "a fost cel mai calduros si mai din istoria observatiilor meteorologice". In plus, spun expertii WWF, "suprafata gheturilor arctice s-a redus cu 9,8 procente fata de nivelul obisnuit". Cat priveste topul zonelor celor mai agitate, lider a fost declarat Oceanul Atlantic, iar uraganul Wilma, din luna octombrie, a fost recunoscut drept cel mai puternic din istorie, desi distrugatoarea Katrina a inecat, practic, New Orleans


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.