Testul nuclear pregatit de Coreea de Nord ar putea avea loc la jumatatea lui februarie, apreciaza un expert sud-coreean, bazandu-se pe faptul ca dispozitivele de masurare, ce ar fi fost deja instalate de Phenian.

Coreea de Nord pare sa isi fi incheiat pregatirile pentru efectuarea unui test nuclear. Phenianul a instalat deja o camera video de mare viteza, una de termoviziune, un termometru si un barometru, folosite in general in interiorul sau exteriorul unui tunel unde urmeaza sa aiba loc un test subteran.

Dar aceste dispozitive sunt sensibile la umezeala.

"In general vorbind, ar trebui sa efectuezi un test nuclear in doua saptamani, atunci cand ai instalat dispozitivele de masure in tunelul subteran", a declarat un expert din cadrul unui centru de reflectie al Guvernului sud-coreean.

Este posibil insa ca Phenianul sa fi sapat un tunel separat, mai mic, pentru a amplasa dispozitivele de masurare si a face mai dificil de anticipat momentul in care va avea loc testul nuclear, considera unii experti, scrie MEDIAFAX.

O echipa de la Institutul coreean de siguranta nucleara monitoriza marti radioactivitatea zonei din peninsula coreeana.

Surse militare au dezmintit speculatiile potrivit carora Coreea de Nord va testa o bomba cu hidrogen. Ham Hyung-pil, de la Institutul coreean de analiza militara a declarat ca nu exista dovezi care sa ateste ca Phenianul a achizitionat tritiu, un material esential in fabricarea unei bombe cu hidrogen.

Siegfried Hecker, un specialist american in fizica nucleara, care a vizitat Coreea de Nord in 2010, a declarat pentru agentia Yonhap News ca Phenianul ar putea detona o bomba cu hidrogen pe baza de plutoniu si uraniu puternic imbogatit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.