In 2012 numarul soldatilor care s-au sinucis l-a depasit pe cel al militarilor ucisi in lupte.

O statistica socanta arata ca 177 de soldati americani s-au sinucis anul trecut. Este pentru prima data in decursul unei intregi generatii cand numarul militarilor activi care si-au luat viata l-a depasit pe cel al soldatilor ucisi in razboi, 176. In total, in 2012, 349 de oameni din toate categoriile de forte (militari activi sau in rezerva) s-au sinucis iar 295 au murit in lupta.

Potrivit unui fost psihiatru, William Nash, nu frica sau teroarea pe care tinerii le resimt in lupta au cel mai mare efect negativ asupra psihicului lor ci sentimentele de rusine si vina pe care le au cand se intorc acasa.

Am auzit de foarte multe ori de la puscasii marini ca cel mai greu le este sa treaca peste sentimentul ca au esuat in a-si apara colegul de arme. Regretul este incredibil, comparabil cu sentimentul pe care mi l-au descris parintii care si-au pierdut un copil”, explica Nash, potrivit evz.

Mama unuia dintre tinerii militari care si-a pus capat zilelor a povestit pentru publicatia britanica The Guardian cum fiul sau dupa ce s-a intors acasa dupa cea de-a treia misiune de un an ca tanarul avea un comportament compulsiv.

„Mama, uite, nu se curata deloc”, „Ce anume?”, „Sangele, vezi, sangele nu se poate spala”. In 23 martie, William a decis sa-si puna capat zilelor: s-a blocat in masina si, desi mama si surorile sale tipau, speriate, la doar cativa metri distanta, iar trupele de interventie incercuisera vehiculul, baiatul s-a impuscat in cap.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.