Coreea de Nord s-ar pregati pentru doua teste nucleare, ce ar urma sa fie efectuate simultan sau succesiv, potrivit unei surse militare sud-coreene, citate de cotidianul Chosun Ilbo.

Coreea de Nord ar fi incheiat pregatirile la doua tuneluri de la instalatia Punggye-ri, din provincia Hamgyong.

O sursa guvernamentala din Coreea de Sud a declarat ca analiza imaginilor prin satelit arata o activitate intensa la un tunel din partea de sud a instalatiei. Sambata, zona a fost curatata, iar personalul a plecat. Agentiile de informatii suspecteaza ca aceasta inseamna ca un test nuclear este iminent. Pregatirile la un tunel din partea de vest a instalatiei ar fi fost incheiate mai devreme.

Guvernul sud-coreean analizeaza posibilitatea efectuarii a doua teste nucleare separate, fie simultan, fie intr-o succesiune rapida. "Este posibil ca tunelul sudic sa fie o diversiune, dar nu excludem posibilitatea ca regimul sa efectueze teste nucleare simultan, in ambele tuneluri", a declarat o sursa militara, scrie MEDIAFAX.

Sursa citata sustine ca testele ar putea ajuta Coreea de Nord sa produca focoase nucleare mai mici, care sa poata fi atasate unor rachete, daca aceasta testeaza doua dispozitive in acelati timp.

In 1998, Pakistanul a efectuat opt teste nucleare in doua zile, care i-au permis sa accelereze miniaturizarea armelor nucleare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.