Vicepresedintele american Joe Biden a avertizat duminica Iranul ca "fereastra diplomatica se inchide" in privinta negocierilor asupra programului sau nuclear controversat.

"Mingea este in terenul iranienilor. In ceea ce ne priveste, noi am facut si continuam sa facem eforturi reale in vederea obtinerii unei solutii diplomatice la preocuparile comunitatii internationale cu privire la programul nuclear iranian. Dar fereastra diplomatica se inchide", a declarat Biden intr-un interviu pentru cotidianul francez Le Figaro care va fi publicat in editia de luni.

"Guvernul iranian trebuie sa abordeze cu seriozitate si buna credinta negocierile (cu Grupul) 5+1", alcatuit din cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania, a adaugat el, in cursul unei vizite la Paris, unde se va intalni luni cu presedintele francez Francois Hollande, scrie MEDIAFAX.

Grupul "5+1 a propus date si locuri de intalnire concrete inca din decembrie, dar Iranul a pus continuu noi conditii, pentru a castiga timp", a continuat vicepresedintele american.

Dupa ce "Iranul nu a aceptat sa vina la Istanbul, in perioada 28-29 ianuarie, Grupul 5+1 a propus noi date in februarie", a adaugat Biden, fara sa evoce reuniunea de la 25 februarie, in Kazahstan, pe care marile ar fi propus-o Iranului.

"In acest stadiu, inca nu exista un acord asupra viitoarei runde de discutii, iar contactele continua", a declarat el.

Vicepresedintele american avertizeaza ca "liderilor iranieni sunt cei carora le revine responsabilitatea de a-si respecta obligatiile internationale. In caz contrar, vor continua sa se confrunte cu sanctiuni paralizante si o presiune tot mai mare".

"Presedintele (american Barack) Obama a fost clar (in acest sens). El va impiedica Iranul sa obtina arma nucleara. Si vom face tot ceea ce trebuie pentru a ne asigura ca acest lucru nu se va intampla. Dar a mai ramas inca timp si spatiu pentru ca diplomatia, sustinuta de (masuri de) presiune, sa reuseasca", a conchis vicepresedintele Statelor Unite Joe Biden.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.