Ambasada SUA informeaza ca administratia de la Washington a demarat procedura pentru a deveni membru deplin al Comisiei de la Venetia.

In data de 30 ianuarie, Statele Unite ale Americii au demarat procesul de obtinere a statutului de membru cu drepturi depline al Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia). Comisia este un organ consultativ independent al Consiliului Europei, care ofera guvernelor consiliere in domeniul reformei juridice si constitutionale", informeaza Ambasada SUA.

In calitate de membru cu drepturi depline, Statele Unite ale Americii vor putea sa numeasca doi experti in cadrul Comisiei, dublandu-si astfel numarul actual de reprezentanti. Expertii sai vor putea participa la toate cele patru reuniuni anuale, la vizite in tari, vor putea elabora si redacta opinii si vor putea vota asupra opiniilor si recomandarilor propuse.

"Acest statut va spori capacitatea Statelor Unite de a sustine mai puternic eforturile de reforma din regiuni precum Orientul Mijlociu sau Africa de Nord, dar si din tinerele democratii din unele tari europene", evidentiaza comunicatul transmis de Ambasada SUA.

SUA a avut din 1991 statut de observator, iar in iulie 2012, presedintele Comisiei, Gianni Buquicchio, i-a scris secretarului de Stat Hillary Clinton pentru a invita Statele Unite sa devina membru cu drepturi depline al Comisiei, precizeaza comunicatul mentionat.

Comisia de la Venetia a fost formata in 1990 pentru a oferi indrumare tarilor est-europene aflate in tranzitia spre democratie, pentru a ajuta la prevenirea conflictelor si la gestionarea crizelor prin consolidarea institutiilor de drept din aceste tari, scrie MEDIAFAX.

Expertii numiti de statele membre viziteaza tari, redacteaza puncte de vedere si fac recomandari in efortul de a consolida institutiile democratice si a promova respectarea drepturilor omului si libertatilor fundamentale. De asemenea, la cerere, Comisia ofera instantelor internationale asistenta in interpretarea legii si participa la reforma legislatiei electorale si la misiunile de observare a alegerilor.

Citeste si:
Ucraina: Washingtonul denunță „crime de război sistemice”. Au fost...
Ucraina: Washingtonul denunță...

Comisia de la Venetia a prezentat in decembrie ultima opinie privind Romania. Aceasta a fost solicitata in iulie 2012 de catre premierul Victor Ponta privind ordonantele de urgenta emise de Guvern cu privire la amendarea legii referendumului si legii de functionare a Curtii Constitutionale, dar si de catre secretarul general al Consiliului Europei privind compatibilitatea actiunilor Guvernului si Parlamentului cu principiile constitutionale si statul de drept.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.