Raportul privind Antisemitismul mondial, realizat de Departamentul de Stat al SUA si dat publicitatii pe 5 ianuarie 2004, semnaleaza o crestere alarmanta a numarului incidentelor antisemite in Europa in 2002-2003, mergand de la agresiuni verbale asupra evreilor pana la vandalism (profanarea unor sinagogi sau cimitire evreiesti, incendierea unor scoli sau a altor obiective evreiesti) si agresiuni fizice, unele dintre acestea soldate cu ranirea grava sau chiar moartea victimelor.

Franta, Germania, Marea Britanie, Belgia si Olanda sunt tarile membre ale UE cu cea mai notabila crestere a numarului incidentelor antisemite, guvernele lor fiind insa angajate ferm in combaterea acestui fenomen. In Europa Occidentala, se arata in raport, gruparile extreme drepte traditionale continua sa fie responsabile pentru o parte semnificativa din atacurile impotriva evreilor si a proprietatilor evreiesti. In acelasi timp insa creste si numarul atacurilor comise de tineri musulmani din categorii sociale defavorizate iar aceasta tendinta probabil ca se va accentua dat fiind faptul ca numarul musulmanilor din Europa continua sa creasca, in timp ce nivelul de educatie si perspectivele economice raman limitate, constata raportul. In Europa de Est, unde populatia musulmana este mult mai redusa, cele mai multe incidente si atacuri antisemite sunt comise de skinheads si membri ai altor grupari radicale, ultranationaliste si de extrema dreapta. Antisemitismul "ramane o problema serioasa in Rusia, Belarus si in alte tari fost sovietice".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.