Campania electorala pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale s-a reluat in Ucraina dupa publicarea rezultatelor votului din 31 octombrie. O data drumul liber pentru o noua portie de propaganda, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a grabit la o noua intalnire cu omologul lui de la Kiev, Leonid Kucima.

Pentru prima data, despre vizita s-a aflat miercuri seara. Un comunicat laconic al administratiei de la Kremlin anunta intentia lui Putin de a intreprinde a doua zi, adica joi, o deplasare in Ucraina. Ulerior s-a revenit cu precizarea ca intrevederea celor doi sefi de stat va avea loc vineri. Potrivit unui program mai mult semioficial, cei doi presedinti vor asista la ceremonia de deschidere a unei intreprinderi in regiunea Kerci si, posibil, o scurta plimbare prin tabara de copii Artek, la Marea Neagra. Chiar si dupa plecarea lui Putin din Moscova, ziaristii nu reusisera sa afle mai multe. Desi buzele tuturor murmurau o singura intrebare: care este rostul prezentei lui Putin in Ucraina? Sa fie tot nevoia de a-i spori capitalul electoral candidatului din partea opozitiei, actualul prim-ministru, Viktor Ianukovici? Dupa vizita din ajunul scrutinului de la sfarsitul lunii trecute, Putin a avut parte de critici nu doar din partea comentatorilor occidentali, dar si a unei parti considerabile a elitei politice de la Moscova. Seful statului, au spus ei atunci, aprobati cu aplauze de majoritatea analistilor, "s-a compromis in ochii propriului lui electorat, s-a injosit acceptand sa se amestece in treburile interne ale unui stat suveran".

Povestea se repeta? In ultima instanta, totul pare sa indice aceasta pista. Ianukovici este pe punctul de a pierde alegerile. Datele furnizate de Comisia electorala il dau invingator in primul tur pe contracandidatul lui, liderul opozitiei, Viktor Iuscenko. Daca, intr-adevar, Moscova a pariat pe Ianukovici, situatia este dramatica, pur si simplu. Pana acum, de partea lui Iuscenko au trecut socialistii si o mare parte din industriasii tarii. In ceea ce-l priveste pe Ianukovici, el nu a reusit o sporire a capitalului lui electoral. Oricum, presa nu a aflat nimic. Posibil, au existat niste discutii secrete cu fortele comuniste. Cert este ca, spre deosebire de Iuscenko, Ianukovici nu a incheiat nici un fel de acorduri care sa-l constranga, ulterior, la tot felul de servicii drept rasplata pentru ajutorul oferit in alegeri.

Interesant este ca mass-media, fie ea de la Moscova sau de la Kiev, a preferat aceasta abordare a problemei refuzand, intr-un mod ostentativ parca, sa se gandeasca si la alte eventuale variante. Printre putinele exceptii s-a numarat cotidianul "Novie izvestia". In opinia ziarului, Putin s-a dus la Kiev la cererea presedintelui Statelor Unite, George W. Bush. Aparent, ideea starneste ilaritate. Intr-adevar, de ce sa-l trimita Bush pe Putin in Ucraina? "Pentru a-l convinge pe Kucima sa permita victoria lui Iuscenko", explica sursa citata. Este posibil? Da, raspundea autorul articolului. Pentru simplul motiv ca Putin este singurul om de care Kucima asculta. Daca ipoteza este corecta, atunci e de la sine inteles ca Putin a venit si cu un pachet de promisiuni din partea Moscovei si Washingtonului. De ce nu, dar nu este exclusa nici o intelegere intre cele doua capitale privind viitorul relatiilor dintre Ucraina si Rusia, cu Iuscenko la presedintia de la Kiev. Oricum ar fi, Putin ajunge la Kiev cam in acelasi timp cu o importanta delegatie americana, condusa de senatorul Lugar. El va monitoriza activitatea celor catorva mii de observatori veniti din SUA si din Europa pentru al doilea tur al alegerilor din Ucraina. Iar Lugar a avertizat deja ca de raportul lui depinde viitorul raporturilor dintre Kiev si Washington.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.