Politicieni britanici membri ai mai multor partide au lansat miercuri o campanie pentru mentinerea Marii Britanii in Uniunea Europeana (UE).

Doi membri ai Guvernului, conservatorul Kenneth Clarke si liberal-democratul Danny Alexander, precum si fostul ministru laburist Peter Mandelson s-au alaturat acestui "Centru pentru influenta britanica".

Grupul si-a exprimat, intr-un comunicat, intentia de a "combate eurofobia si a promova un program de reforma si crestere care sa serveasca interesul national britanic".

Peter Mandelson, un fost comisar european si un apropiat al lui Tony Blair, i-a acuzat pe eurofobi de "minciuni si falsa propaganda" si a indemnat Marea Britanie sa inceteze "toanele si contemplarea de sine" in legatura cu apartenenta sa la UE.

Kenneth Clarke, un ministru fara portofoliu, a avertizat ca un vot in favoarea unei iesiri din UE ar fi o "eroare fatala". Sustinand totusi dorinta lui David Cameron de a reforma UE, acesta a subliniat ca Marea Britanie este "foarte puternica datorita participarii sale la o piata de 500 de milioane de persoane".

La randul sau, Danny Alexander, secretat de Stat al Trezoreriei, a calificat ca de "neinteles" dorinta premierului de a lua inapoi unele competente importante de la UE. "Putem oferi o alternativa mai seducatoare, si anume un Regat Unit mai puternic si influent in Europa si, deci, mai influent in lume", a spus el, scrie MEDIAFAX.

Intr-un discurs-cheie, David Cameron a anuntat, la 23 ianuarie, ca doreste renegocierea conditilor de apartenenta ale Marii Britanii la Uniunea Europeana, urmata de organizarea unui referendum, pana la sfarsitul lui 2017, care in va pune pe britanici sa opteze intre a ramane sau a parasi UE.

David Cameron se afla sub presiunea aripii eurosceptice a partidului sau si a unei opinii majoritare favorabile unei iesiri din UE, potrivit unor sondaje recente. Insa discursul premierului conservator a suscitat disensiuni in coalitia guvernamentala si a atras critici din partea partenerilor europeni si a Statelor Unite.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.