Coreea de Sud a reusit miercuri sa plaseze un satelit pe orbita, intrand astfel in clubul puterilor in domeniul spatial din Asia.

Lansatorul de 140 de tone de tip KSLV-I (Korea Space Launch Vehicle), de conceptie ruso-coreeana, a decolat la ora locala 6.00 (9.00, ora Romaniei) de la baza Naro (sud), si-a mentinut traiectoria timp de noua minute si a plasat pe orbita satelitul STSAT-2C, destinat culegerii de date despre radiatiile cosmice.

Cercetatori si oficiali reuniti la Centrul spatial Naro au salutat acest succes aplaudand si imbratisandu-se.

"Racheta cu raza lunga de actiune a plasat, in mod victorios, satelitul stiintific pe orbita", a declarat pentru presa ministrul pentru Stiinta Lee Ju-ho, evocand "un succes al intregului popor" sud-coreean.

Lansarea a fost amanata pentru octombrie, iar ulterior la sfarsitul lui noiembrie, din cauza unor probleme la nivelul primei trepte, ruse, respectiv la nivelul celei de a doua trepte, sud-coreene, scrie MEDIAFAX.

"Acest succes relanseaza programul spatial al tarii", al carui "principal motor este prestigiul national", a apreciat Morris Jones, un specialist.

Coreea de Sud are ambitia sa dezvolte, pana in 2021, o racheta cu trei trepte, de fabricatie suta la suta sud-coreeana, capabila sa transporte o incarcatura de 1,5 tone.

Primele doua teste s-au soldat cu esecuri. Aceasta a treia incercare sud-coreeana era ultima prevazuta in cadrul unui parteneriat ruso-coreean, Moscova acceptand sa furnizeze prima treapta pentru un numar maxim de trei rachete.

In 2009, lansatorul a atins orbita, dar o defectiune a impiedicat plasarea satelitului. In 2010, racheta cu raza lunga de actiune a explodat in zbor.

Ambitiile in domeniul spatial ale Coreei de Sud au fost mult timp blocate de temerea aliatului sau american ca acestea ar putea alimenta o cursa a inarmarii in Peninsula Coreea.

Citeste si:
Al doilea satelit românesc construit de elevi a trecut testele și...
Al doilea satelit românesc...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.