Phenianul a elaborat un "Ghid detaliat de razboi" (Detailed Wartime Guidelines), care prevede utilizarea buncarelor si a retelelor subterane in cazul unui razboi impotriva Statelor Unite, enumerand modurile de evacuare, necesarul de provizii si arme si obligativitatea de a pune la adapost portretele, statuetele etc. ale lui Kim Jong-Il si intregii sale familii, potrivit cotidianului sud-coreean Kyunghyang, citat de AFP si Associated Press.

Ziarul adauga ca "planul" de razboi a fost tiparit pe 7 aprilie 2004, cand regimul comunist nord-coreean se plangea ca ar fi urmatoarea tinta militara a Washingtonului dupa razboiul din Irak, iar informatiile au fost atestate si de autoritatile de la Seul.
"Ghidul detaliat de razboi" a fost intocmit de Comisia pentru Aparare Nationala si semnat de liderul nord-coreean Kim Jong-Il. Cele 33 de pagini ale documentului contin 365 de puncte principale ce trebuie indeplinite in caz de conflict militar si reflecta, potrivit specialistilor, frica Phenianului fata de o posibila interventie armata americana.

Dar copiei documentului care a intrat in posesia celor de la Kyunghyang ii lipsesc 15 puncte. Printre cele 350 de indicatii facute publice se face referinta la dotarea unitatilor militare cu posturi de comanda subterane, la mobilizarea totala (a aproximativ sapte milioane de rezervisti si membri ai partidului) in cel mult 24 de ore, la construirea, de urgenta, de restaurante, dormitoare si tot felul de facilitati subterane, pentru ada-postirea fortelor armate si oficialilor, si la purtarea unui razboi in trei faze: aparare, ofensiva si conflict prelungit. Serviciul secret sud-coreean a declarat ca "noi credem ca documentul reflecta pregatirile Coreii de Nord de razboi". Coreea de Nord este angrenata intr-o disputa cu Statele Unite si aliatii sai pe tema programului sau de arme nucleare, pe care refuza sa-l abandoneze. Phenianul a refuzat in repetate randuri sa se prezinte la negocieri, iar directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohamed El-Baradei, a declarat ieri ca problema nord-co-reeana se adanceste. Marti, Phe-nianul a acuzat SUA ca planuiesc sa disloce rachete in Coreea de Sud, pentru "un atac preventiv" asupra Nordului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.